Madeiru ničí rozsáhlé požáry: Zásah hasičů komplikuje silný vítr, na ostrově uvízly tisíce lidí

Na Madeiře vypukly rozsáhlé lesní požáry.

Hořící Madeira

Několik stovek hasičů bojuje s lesními požáry na jihu portugalského ostrova Madeira, které vypukly již ve středu nedaleko letoviska Ribeira Brava, informoval zpravodajský web Reuters. Boj s ohněm komplikuje silný vítr. Tamní letiště zrušilo v neděli šest desítek letů mířících jak na ostrov, tak i z něj. Podle místních médií tam uvízly tisíce cestujících.

Madeirský hasičský sbor od středy bojuje s rozsáhlými požáry, napsala agentura Reuters. Hasičům zásah ztěžuje silný vítr a také vysoké teploty, které v předchozích dnech dosáhly třiceti stupňů Celsia. Letiště muselo zrušit několik desítek letů a uvízly na něm tisíce cestujících, popsal server RTP Notícias. Pro ostrov, který je oblíbenou turistickou destinací, vyhlásily tamní úřady do pondělka kvůli horkům druhý nejvyšší stupeň varování.

ČTĚTE TAKÉ: Hrůza na hudebním festivalu u Lipska. Začalo hořet ruské kolo, několik lidí utrpělo zranění

„Není pochyb, že tento velmi nebezpečný požár v těžko přístupném terénu byl založen úmyslně,“ prohlásil šéf regionální vlády Miguel Albuquerque. Podle něj si zatím oheň nevyžádal oběti ani zranění.

Kvůli požárům muselo být na 160 lidí preventivně evakuováno. Někteří z nich se už mohli vrátit do svých domovů, uvedly v neděli místní úřady s tím, že oheň nezasáhl žádný z domů. Hasičům z Madeiry pomohli o víkendu také jejich kolegové z pevninského Portugalska.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Londýně hořela světoznámá památka. S požárem Somerset House bojovalo přes 100 hasičů

Tagy: