Nemluvně z bezdomovecké kolonie v Praze skončilo v rukou záchranářů. Rodiče se opět opili

Několikadenní nemluvně bydlelo s rodiči v bezdomovecké kolonii.

Dítě u bezdomovců

Případ několikadenní holčičky, kterou policisté objevili ve stanovém městečku mezi bezdomovci, má pokračování. Poté, co matka dítěte odešla z azylového domu, po ní kriminalisté vyhlásili pátrání. Holčičku následně odevzdali do péče úřadů, neboť její rodiče našli opilé. Podle zakladatelky Klokánku Marie Vodičkové existuje v Česku málo míst, do kterých lze děti odebrané z nefunkčních rodin umístit.

Jen pár dnů starou holčičku objevili ve společnosti opilých rodičů ve stanu mezi bezdomovci policisté náhodou, a to když pacifikovali spor rodičů dítěte. Ani to ale nebylo pro úředníky, kteří mají ochranu dětí na starosti, důvodem pro odebrání předčasně narozeného miminka rodičům. Sociální pracovníci ženu pouze vyzvali, aby se vrátila do azylového domu, ve kterém tehdy oficiálně bydlela.

ČTĚTE TAKÉ: Čerstvě narozené nemluvně v Praze bydlelo s rodiči ve stanu. Ti byli navíc opilí

„Tyto záležitosti nemůžeme jakkoli komentovat. Pracovníci Orgánu sociálně-právní ochrany dítěte (OSPOD) jsou vázáni mlčenlivostí,“ řekl mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš. Žena úředníky neposlechla, a o pár dní později se proto dostala do policejního pátrání.

„Mohu potvrdit, že jsme v průběhu pátečního dne pátrali po matce a dcerce, která odešla z azylového domu, do kterého se nevrátila. Z důvodu možné obavy o život a zdraví malého dítěte policisté okamžitě začali po ženě a holčičce pátrat,“ uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Kriminalistům naštěstí netrvalo dlouho a ženu i novorozeně vypátrali. „Ženě i jejímu partnerovi provedli orientační dechovou zkoušku, kdy matce naměřili více než dvě promile alkoholu v dechu a otci více než jedno promile,“ dodala policejní mluvčí.

Miminko skončilo v rukou záchranářů a následně úřadů. Dívenka měla štěstí, že prvotní liknavost úředníků pro ni neměla fatální následky. Otce dítěte štáb CNN Prima NEWS zastihl ve stanu, kde s dítětem partneři přebývali.  „Dvě děti mi sebrali, kvůli dalším z****m jsme přišli o dceru, tak už nás laskavě nechte být,“ řekl štábu.

Skutečnost, že na místě miminko s rodiči přebývalo, potvrdil CNN Prima NEWS i zaměstnanec nedaleké restaurace Filip Polanský. Dodal navíc, že má v okolí pobývat více nezletilých. O osudu zbylých dětí úřady mlčí. Zakladatelka Klokánku Marie Vodičková redakci CNN Prima NEWS řekla, že podobné situace nejsou výjimečné.

„Ministerstvo práce a sociálních věcí razí teorii, že dětem je nejlépe u biologických rodičů a že se s nimi musí pracovat. Bohužel s alkoholiky a narkomany se těžko pracuje a tito lidé se těžko mění,“ uvedla Vodičková. Dodala zároveň, že Česko se dlouhodobě potýká s nízkým počtem míst, kam je možné děti z nevhodných rodin umístit.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Smrtelná srážka seniorky v Praze 8. Řidič náklaďáku ujel, nehody si nemusel všimnout

Tagy:
bezdomovec CNN Prima NEWS Praha 7 Česko Praha azylový dům Orgán sociálně-právní ochrany dětí Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky trestná činnost, právo a spravedlnost vymáhání práva Marie Vodičková