Odpočívej v pokoji, Virgile. Opora Liverpoolu se místo podpory dočkala kondolencí

V kádru anglického Liverpoolu se najde hned několik fotbalistů, které lze zařadit do škatulky „nepostradatelný“. Obrana „Reds“ běžně stojí na stoperovi Virgilu van Dijkovi. Teď však úřadující mistr Premier League musí počítat s tím, že jeho opora „VVD“ je do konce sezony vyřazena. Ve víkendovém derby s Evertonem Nizozemce ošklivě zranil brankář soupeře Jordan Pickford. Kvůli úrazu Van Dijka vzniklo on-line fórum, na kterém mohli fanoušci oblíbenému hráči vyjádřit podporu. Chvályhodná idea se ale poněkud zvrtla.

Nenacházet se Virgil van Dijk v několikacentimetrovém ofsajdu, kope Liverpool penaltu a brankář Jordan Pickford je pravděpodobně vyloučen. Jenže po titěrném postavení mimo hru zůstal 29letý hráč pouze ležet s bolestmi ve vápně a žádné „benefity“ z toho pro Liverpool nevyplynuly.

Po ostrém skluzu gólmana Evertonu musel van Dijk střídat a později si vyslechl nepříjemný verdikt: Máš poraněný přední zkřížený vaz na pravém koleni, absentovat budeš přibližně osm měsíců.

Pickford, na kterého ani po šetření disciplinární komise nečeká žádný dodatečný trest, se hned po Merseysidském derby (2:2) nizozemskému stoperovi omluvil prostřednictvím kapitána „Reds“ Jordana Hendersona.

„Navzdory zklamání jsem pevně přesvědčen, že i v nesnázích leží příležitost, a s boží pomocí se postarám o to, abych se vrátil lepší a silnější než kdykoli předtím,“ neklesal na mysli sám van Dijk.

Nemůžu uvěřit, že jsi zemřel při fotbale

Na rodáka z Bredy se ihned valila vlna podpůrných slov z celého světa. A velké množství povzbudivých vzkazů se van Dijkovi pokusila zprostředkovat twitterová stránka Liverpool FC News, která spadá pod web Liverpool Echo. Přidala příspěvek s černobílou fotografii zraněného fotbalisty, který je na svém postu některými odborníky považován za nejlepšího hráče na světě. K tomu napsala, že fanoušci mohou prostřednictvím on-line fóra sdělit, co mají ve spojitosti s „VVD“ na srdci. Původním záměrem bylo pochopitelně posbírat slova podpory.

Tábor „červených“ také výzvu následoval a velké personě klubu přál brzké uzdravení.

Jenže černobílá fotografie u příspěvku evokovala různé dojmy. A tak si prostor pro reakce brzy přivlastnili fanoušci znepřáteleného Evertonu.

„Odpočívej v pokoji VVD. Nemůžu uvěřit, že jsi umřel při fotbale. Pickford by měl být ve vězení. Je to opravdu srdcervoucí. Jaká to nesmyslná ztráta života,“ napsal jeden z vtipálků. „Zrovna jsem se doslechl o VVD. RIP,“ poslal na Twitter jiný. A vzkazy, které obnášely „RIP“ (Rest in peace – Odpočívej v pokoji, pozn. red.), se to jen hemžilo.

Správci účtu po smršti podobných zpráv vyhodnotili, že způsob podání nebyl úplně šťastný a virtuální „kondolenční schránku“ smazali.

Obří problém však nemůže takto jednoduše vymazat kouč Liverpoolu a jeho realizační tým. Základní sestava bez Virgila van Dijka je mnohem zranitelnější. „Myslím si, že toto zranění otevírá dokořán dveře v boji o titul,“ uvedl bývalý stoper Jamie Carragher, který za Liverpool odehrál přes 500 duelů.

Tagy: