Horolezec Holeček v Nepálu uvízl v horách: Máme vyděšená kukadla, přes stan létají laviny

Nečekané výkyvy počasí komplikují expedici horolezce Marka Holečka v údolí Langtang na severu Nepálu. Déšť a laviny zablokovaly výpravu pod skalní stěnou. Členové výpravy zůstali uvězněni v nepřístupném terénu. Máme vyděšená kukadla, informoval v neděli Holeček na sociálních sítích.

První problémy podle Holečka nastaly již v sobotu. „V poledne začalo nepochopitelně pršet. Pak začaly přes nás lítat laviny a pod nohama nám začala téct voda,“ popsal horolezec na svém Facebooku. Spojení s okolním světem zajišťoval Holečkovi satelitní telefon.

ČTĚTE DÁLE: Hurikán Oscar se žene na Kubu sužovanou výpadky proudu. Aktuálně zasáhl Bahamy

Členové výpravy se museli schovat pod blízký skalní převis. „Udělali jsme narychlo bivak pod skalní stěnou v takové výduti, která nás trochu chrání,“ uvedl dobrodruh v neděli na Instagramu. „Následně začaly přes nás padat obří laviny. Vždy se úplně setmí a za hrozného rachotu přelétne masa sněhu. Stěny stanu ten tlak zamáčkne až k našim vyděšeným kukadlům,“ pokračoval v popisu dramatu v horách dobrodruh.

V improvizovaném stanovišti bude muset skupina vydržet neplánovaně dlouho. „Nevylezli jsme nijak vysoko nad ledovec, ale teď dolů nemůžeme,“ uvedl Holeček s tím, že jakmile se počasí umoudří, pokusí se horolezci sestoupit zpět do základního tábora. „Zatím máme čas a pak dáme druhý pokus,“ zakončil optimisticky přední český horolezec a držitel celé řady ocenění.

Známý český horolezec proslul zejména prvovýstupy na vrcholy různých hor, tedy tím, že nalézá cestu, kterou před ním ještě nikdo nezvolil. V roce 2021 v rozhovoru pro pořad Interview na CNN Prima NEWS přiznal, že jej po jedné z výprav dlouho trápily zdravotní potíže v podobě omrzlin. „Doteď mám omrzlé ruce, ale ty už začínám cítit, to už bude dobré. Jen se oloupe kůže. Vypadá to, že ani nehty neslezou,“ popsal Holeček.

Po výstupu a sestupu hory Baruntse v Himalájích zhubl až 11 kilogramů. Problémem by podle něj bylo, kdyby uvíznutým horolezcům došla voda. „Naštěstí jsme měli bombičky, které nám rozpouštěly vodu, která byla všude kolem nás. Bylo jí tam víc, než jsme chtěli,“ zmínil Holeček uvíznutí ve sněhové bouři.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Houbové žně v Česku pokračují, které druhy se nyní vyplatí hledat? Hřiby to nejsou

Tagy: