Gabriela čeká na rodičák půl roku. Do dnešního dne nedoložila potvrzení, uvádí ministerstvo

Paní Gabriela čeká na vyplacení rodičáku už přes půl roku

Na rodičovský příspěvek si někteří počkají

Více než půl roku. I takto dlouho si mohou počkat žadatelé o rodičovský příspěvek na jeho výplatu. Kvůli pracovnímu náporu odcházejí z některých poboček zaměstnanci, a posuzování žádostí se proto prodlužuje. Ministerstvo práce a sociálních věcí žádné velké zpoždění ve vyřizování dávek nepřipouští.

Paní Gabriele se v listopadu narodilo druhé dítě. Pár dní po porodu si osobně šla požádat o rodičovský příspěvek. „Od té doby mi ještě nic nepřišlo. Odhlásila jsem první dítě, protože tomu už byly dva roky, když se malá narodila,“ uvedla.

Gabriela s pomocí pracovnice na úřadě vše sepsala, jenže na výplatu rodičovského příspěvku stále čeká. „Chodím se tam ptát každý měsíc. Říkají mi, že ode mě mají všechno vyplněné, ale že nemají pracovnice a že mám počkat,“ popsala. Jediné peníze, které od úřadu inkasovala, bylo porodné 10 tisíc korun a přídavky na děti. „Od té doby, co se narodila, jsem dostala osmnáct tisíc,“ doplnila.

Ministerstvo konkrétní případ prověřilo a dle svých zjištěni došlo k těmto závěrům: „V březnu roku 2023 byla žadatelka vyzvána k doložení potvrzení o nároku na dávky (náhrady) ovlivňující nárok a výši RP. Výzva byla doručena 16. 3. 2023, avšak do dnešního dne nebylo požadované doloženo.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rodičovský příspěvek se příští rok zvedne. Zkrátí se však doba čerpání, rozhodla vláda

„Zpracování žádostí a výplata rodičovského příspěvku probíhá napříč celou republikou včetně Prahy bez větších problémů,“ sdělil mluvčí MPSV Jakub Augusta. „To prodlení tam je, ale v řádech týdnů,“ uvedl člen sociálního výboru Aleš Juchelka (ANO). „Není možné, abychom měli červenec a nevyplatili rodičovský příspěvek. To je velmi za hranou,“ doplnil.

Ministerstvo radí, aby se klient, pokud není spokojený s délkou vyřizování nebo výplaty dávek, obrátil na příslušný úřad, který situaci prověří.

Tagy: