Rušení daňových výjimek připraví rodiny až o desítky tisíc korun. Co všechno podraží?

Matka a dítě

Dopady vládou schváleného konsolidačního balíčku pocítí úplně každý

Dopady vládního konsolidačního balíčku by měl pocítit každý český občan. Chystané změny výrazně ovlivní například životy rodin s dětmi, a to i kvůli rušení několika daňových výjimek. Některé domácnosti tak přijdou ročně o desítky tisíc korun.

Rodiny s dětmi patří do skupiny lidí, jejichž životy konsolidační balíček výrazně ovlivní. Upravuje totiž třeba slevu na nepracujícího manžela či manželku – tu nově nebude možné uplatňovat u dětí starších tří let. Rodina tím ročně přijde o skoro 25 tisíc korun. Ruší se ale i takzvané školkovné. To se letos čerpá až do výše přes 17 tisíc korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Stanjurovi teče do bot. Ztrácí důvěru koalice a dostatečně nekomunikuje, tvrdí politolog

„Když vezmeme zmíněné dvě slevy a přičteme k nim i další opatření, tak se může stát, že například zaměstnanec s měsíčním příjmem 40 tisíc korun hrubého přijde o zhruba 44 tisíc korun ročně. Vychází nám tedy, že jde o částku větší, než je jeden měsíční plat,“ poznamenal ekonomický redaktor CNN Prima NEWS Ladislav Šustr.

Další stokoruny měsíčně zaměstnanec zaplatí na nemocenském pojištění ve výši šesti desetin procenta hrubé mzdy. V případě mzdy ve výši 40 tisíc to dělá 240 korun měsíčně.

Rodinnou situaci může zhoršit i snížení podpory stavebního spoření. Podraží také bydlení. Daň z nemovitosti může vzrůst až na dvojnásobek. Průměrně velký byt v centru Prahy tak na zmíněné dani ročně podraží o 800 korun, v menších městech o něco méně.

Rozpočet více zatíží i dojíždění. Roční dálniční známka podraží o 800 korun a kvůli přesunu z 10 procent do 12procentní sazby DPH nejspíš zdraží i veřejná doprava. Dvě procenta by u ročního kuponu na pražskou MHD znamenala 73 korun navíc.

Přesun z 10 procent do 12procentní sazby čeká i centrální teplo nebo vodné a stočné. Více zdaněné budou také neřesti – alkohol a tabák. Nepatrně zlevnit by naopak díky přesunu do nižší sazby měly potraviny.

Vláda konsolidační balíček definitivně schválila ve středu. Udělala v něm pouze legislativně-technické změny. K těm věcným prý přistoupí při projednávání ve Sněmovně, pokud se na nich koalice dohodne. Účelem úsporných opatření je podle vlády ozdravení veřejných financí.

Tagy:
dítě rodina ekonomika daně rodiče rodiny děti vláda daňové výjimky konsolidační balíček