S manželem zavraždili své děti. Magda Goebbelsová ale dříve nosila Davidovu hvězdu

Jméno Magda Goebbelsová je asi málokomu zcela neznámé. Spolu s manželem, nacistickým ministrem propagandy Josephem Goebbelsem, zavraždili svých šest dětí. Řada detailů už ale tak známých není. Například to, že podporovala vznik izraelského státu, nosila Davidovu hvězdu a byla buddhistkou. Co stálo za proměnou ženy, která se narodila přesně před 120 lety?

V květnu 1933 došlo mezi manželi Goebbelsovými k hádce. Magdě totiž s žádostí o setkání zavolal muž, kterého roky neviděla – Viktor Arlosoroff. Šlo o židovského intelektuála a jednoho z čelních představitelů nově vznikajícího židovského státu v Palestině, se kterým měla Goebbelsová milostný poměr. V té době ale ještě nebyla za svého budoucího manžela provdána.

Ač se to zdá neuvěřitelné, tato fanatická nacistka dříve podporovala vytvoření izraelského státu a nosila Davidovu hvězdu. Dokonce plánovala, že za Arlosoroffem odjede do Palestiny. „V té době se učila hebrejštinu. Vzhledem k tomu, co potom následovalo, to zní skutečně absurdně,“ řekl ve francouzském dokumentu Magda Goebbelsová, dáma Třetí říše psychoanalytik Tobie Nathan.

Vztah Magdy a Goebbelse začal v únoru 1931, paralelně ale po nějakou dobu chodila i s Viktorem. „Ve své duši ty dva muže nechala spolu bojovat. Goebbels ve svých denících mluví jen o „cizím muži“ a „stínu“. Na svého předchůdce strašně žárlil,“ vysvětlil Max Melbo ve své knize Ženy nacistů-matčiny dcery.

Magda a Viktor se v Berlíně v květnu 1933 nakonec nesetkali. Už se nikdy neviděli. Na Arlosoroffa byl totiž v červnu toho roku spáchán atentát a zemřel. Za jeho smrtí nejspíš stáli Goebbelsovi agenti.

Druhým pojítkem mezi nacistickou pohlavárkou a Židy byl původ jejího otčíma. Druhý manžel Magdiny matky, Richard Friedländer, který ji vychovával, byl totiž také židovského původu. I přesto, že manželství nevydrželo, jeho nevlastní dcera se rozhodla nadále nosit jeho jméno i po rozvodu.

I přes klikatou cestu v hledání sebe sama, Goebbelsová zůstala až do konce života věrná buddhismu. Ano, i to se nám může zdát absurdní, jelikož se jedná o filozofii extrémního nenásilí. Podle svědků ležela na jejím nočním stolku buddhistická literatura často. „Magda si ji později musela dávat posílat ze Švýcarska, protože ve Třetí říši byla zakázaná,“ popsal Melbo. Před veřejností byla ale Magdina víra v Buddhu a jeho filozofii skryta.

Své děti „spasila“ jedem

Manželé Goebbelsovi měli šest dětí. Z prvního manželství měla ale Magda ještě syna Haralda, který byl na konci druhé světové války vojákem. Předtím, než Goebbelsovi 1. května 1945 spáchali sebevraždu, poslala matka svému nejstaršímu synovi dopis na rozloučenou. Psaní z Hitlerova bunkru odnesla dva dny před jejich smrtí pilotka Hana Reitschová.

„Teď už jsme šest dní ve Vůdcově bunkru, tatínek, šest tvých sourozenců a já, abychom svůj nacionálně socialistický život ukončili jediným možným čestným způsobem. Měl bys vědět, že u tatínka zůstávám proti jeho vůli, že mi ještě v neděli chtěl Vůdce pomoci, abych se odtud dostala. Znáš svou matku, vždyť máme stejnou krev, pro mě neexistovalo o tom uvažovat,“ psala Goebbelsová.

„Naše nádherná idea se hroutí – a s ní všechno krásné, obdivuhodné, ušlechtilé a dobré, co jsem v životě znala. Svět, který přijde po Vůdci a nacionálním socialismu, už nestojí za to, aby se v něm žilo, a proto jsem sem vzala i děti. Je jich příliš velká škoda pro život, který nastane po nás, a milostivý Bůh mě pochopí, když je spasím já,“ dodala.

Když sovětské jednotky pátraly po bunkru Hitlera, v jeho sutinách je čekal hrůzný nález – šest otrávených dětí a dvě ohořelá těla dospělých osob. Šlo o manžele Goebbelsovi. Magda se otrávila, ministr propagandy použil svou zbraň.

Tagy:
Adolf Hitler druhá světová válka 2. světová válka vražda Izrael nacismus manželství opevnění otrava sebevražda nacista propaganda manželé Židé Palestina děti Joseph Goebbels Davidova hvězda židovství buddhismus Magda Goebbelsová ministr propagandy Druhá světová válka Nacistické Německo Gautama Buddha Richard Friedländer