Langerové jsem dala požehnání, řekla Kubišová. Prozradila, proč nezpívala Modlitbu

Marta Kubišová v pořadu Showtime

Už druhý rok po sobě zazpívala Aneta Langerová 17. listopadu píseň Modlitba pro Martu z balkonu Národního divadla. Skladba, která vznikla v roce 1968, se později stala symbolem sametové revoluce. Původní zpěvačka Marta Kubišová v pořadu Showtime na CNN Prima NEWS prozradila, proč se zpěvu nezhostila osobně.

„Já jsem Anetě Langerové dala požehnání, protože sama bych to nestvořila. Já trochu šišlám, protože mám přeraženou jedničku. Nemohu vůbec ani na kameru,“ řekla CNN Prima NEWS Kubišová, která píseň Modlitba pro Martu nahrála dva dny po začátku okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968.

Zpěvu na balkoně Národního divadla se tak podruhé za sebou ujala Aneta Langerová. „K písni cítím velký respekt a nikdy to není jednoduchý úkol. Být v takové roli není jednoduché, ale mám podporu Marty,“ uvedla Langerová s tím, že se Kubišové ptala, jestli si skladbu přece jen nechce zazpívat.

A proč je vůbec Kubišová pro Langerovou vzorem? „Má v sobě klid, její hlas je výjimečný. Celý život k ní chovám úctu a je to velká osobnost. Hlavně její život a všechno, co během něj ustála, je velkou motivací,“ prozradila Langerová.

Píseň Modlitba pro Martu byla v době normalizace zakázána. Nesměla zaznít v rádiu a samozřejmě ani ve veřejných prostorách, to vše až do roku 1989. Vystupovat tehdy nemohla ani sama Kubišová, která následně skladbu zazpívala 21. listopadu z balkonu Melantrichu na Václavském náměstí v Praze. Stala se tak jedním ze symbolů revoluce.

Tagy: