Mbappé vs. Haaland. Vzniká největší rivalita mezi fotbalisty od Ronalda s Messim?

Fanoušci se rádi vytrvale překřikují a hádají o tom, kdo je nejlepším fotbalistou na světě. Z jedné strany zní „Lionel Messi“, pobouřený druhý tábor volá „Cristiano Ronaldo“. Čas jejich kariér se krátí. Trůn se uvolní a fotbalová komunita bude potřebovat nové hrdiny. Nejžhavějšími kandidáty se zdají být Erling Haaland a Kylian Mbappé.

Mladých talentů, kteří mohou v budoucnu aspirovat na zisk Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu planety, by se našlo více. Dva adepti však mají před ostatními trochu náskok. Jeden udivuje v německé Borussii Dortmund, druhý ve francouzském Paris Saint-Germain. Jednomu je 20 let a jeho současná hodnota činí podle specializovaného portálu Transfermarkt.de 110 milionů eur (v přepočtu 2,84 miliardy korun, druhému o dva roky více a „stojí“ o 70 milionů více. První se jmenuje Erling Braut Haaland, druhý Kylian Sanmi Mbappé Lottin.

I když by je v kariérách mělo díky jejich mládí čekat teprve to nejlepší, už teď zaznamenávají nečekané statistiky. Norský útočník Haaland zvládl od svého loňského příchodu do Dortmundu z rakouského Salcburku vstřelit ve 43 soutěžních zápasech 43 gólů. Skvostný průměr udržel i v poslednímu týdnu, kdy nasázel čtyři branky, ze kterých se vyjímala především ta víkendová v bundeslize proti Schalke. Nádherný volej ve stylu kung-fu opět ukázal, jak výtečným útočníkem je. Ve druhém poločase přidal ještě jednu trefu.

O pár dní dříve řídil obrat v osmifinále Ligy mistrů proti Seville. Borussia prohrávala ve Španělsku 0:1 od sedmé minuty, ale tři góly do poločasu – z toho dva s podpisem Haalanda – poslaly výhodu před odvetou na německou stranu. Ve stejný večer Juventus Turín Cristiana Ronalda prohrál v Portu 1:2.

„Chtěl bych poděkovat Kylianu Mbappému, protože když jsem viděl, jak včera dal tři góly, měl jsem extra motivaci – nakoplo mě to,“ poznamenal po utkání v Seville Haaland. Tuto z mediálního hlediska velmi atraktivní větu lze označit za důkaz nové rivality. Je patrné, že norská hvězda pozorně sleduje, jak se daří té francouzské a záleží jí na tom, aby nezaostávala.

Mbappé se minulé úterý blýskl hattrickem proti Barceloně na Camp Nou a stal se teprve třetím hráčem, který dokázal v Lize mistrů vstřelit tři góly katalánskému klubu. Se svými parťáky porazil Lionela Messiho a spol. 4:1.

Byl to symbol střídání stráží – generací. Mladí (Haaland a Mbappé) se derou dopředu, starší pánové (Messi a Ronaldo) se připravují na postupné vyklízení pozic.

Francouz Mbappé působí v klubu s Eiffelovou věží ve znaku od srpna 2017, odehrál za něj 154 zápasů, ve kterých se vstřelil 111 branek. Už teď je historicky třetím nejlepším střelcem historie týmu z Parku Princů. Ano, sice nedosahuje v průměru gólu na zápas jako Haaland za hranicemi v sousedním Německu, na druhou stranu v top evropském klubu je nadprůměrně produktivní delší dobu.

Pokud se podíváme jen na Ligu mistrů, od začátku minulé sezony nabírají Mbappé s Haalandem poměrně solidní náskok před Ronaldem s Messim, kteří jsou stejně jako duo mladíků věkově dva roky od sebe (Ronaldovi bylo nedávno 36 let, Messimu bude 34 v červnu, pozn. red.). M+H zvládli dohromady 28 gólů, zatímco R+M „pouze“ 15. Do toho, aby „dvacátníci“, podobně jako Portugalec s Argentincem, mohli žonglovat se Zlatými míči, je ještě daleko. Ale skoro každým zápasem se k tomu přibližují.

Rivalitu mezi Messim a Ronaldem – či spíše mezi jejich fanoušky – dlouho přiživovalo, že se pravidelně utkávali ve španělské La Lize v dresech znepřátelených celků FC Barcelona a Real Madrid. Oba trhali gólové rekordy, navzájem si přehazovali Zlatý míč, ale jejich neustálé porovnávání by nebylo tak vytrvalé, pokud by dohromady devět sezon nestrávili v jedné soutěži.

Už delší dobu se mluví o tom, že by Kylian Mbappé mohl zamířit do Španělska, speciálně Real Madrid by prý měl zájem. Haaland tráví v Dortmundu teprve druhou, ale pokud by pokračoval v nastaveném trendu, dá se očekávat, že si ho brzy „najde“ některý z větších klubů. Mnozí by si přáli, aby to v rámci soupeření s Mbappém byla Barcelona. Pokud se však objevily nějaké spekulace, hovořily spíše právě také o Realu.

Do kategorie rivalů, pokud to tak lze nazvat, odeslalo Mbappého s Haalandem už loňské měření sil v Lize mistrů, když se v osmifinále střetla Paříž s Dortmundem. V prvním duelu Haaland dvěma góly nasměroval Borussii do čtvrtfinále, přičemž tehdy zvolil specifickou oslavu. Usedl do meditační pozice – zavřel oči, nohy dal křížem a spojil konečky prstů.

Toto neortodoxní vyjádření gólové radost obletělo svět. Ještě více ale rezonoval okamžik z odvety, kdy řádili Mbappé a jeho kumpáni, kteří vybojovali postup. „Zenovou“ pozicí na oslavu průniku mezi nejlepších osm týmů zaujal celý tým PSG, část – včetně mladého talentu – i v kabině.

Těžko predikovat, jaké intenzity může porovnávání Mbappého a Haalanda v budoucnu dosahovat. Špičkování mezi fanoušky Ronalda a Messiho je až extrémní a ku prospěchu obou mladých hráčů by možná bylo lepší, kdyby se jim něco podobného vyhnulo. Jisté je, že jsou tu dva fotbalisté, kteří mají našlápnuto k tomu, aby se stali podobnými ikonami jako CR7 a míčový génius z Argentiny.

Tagy: