McLaren F1 boří aukce. Cena čtvrt století starého vozu překoná 300 milionů korun

McLaren F1 dražený společností Gooding  Company.

McLaren F1 v aukci v Pebble Beach, Gooding and Company

Legendární supersport McLaren F1 má najeto jen 390 kilometrů. Čekal schovaný v garáži japonského sběratele. Aukční síň Gooding & Company jej nabídne na letním srazu luxusních veteránů v americkém Pebble Beach.

McLaren F1 byl na začátku devadesátých let nejrychlejším automobilem na světě. Unikátní konstrukce, extrémní výkon a celkový nedostatek kusů z něj udělaly velmi žádané zboží pro automobilové sběratele. Jeho cena za posledních 10 let vzrostla o 500 procent. Není divu, existuje 106 exemplářů a z toho jen 64 smí do silničního provozu. Když se nějaký objeví v aukci, je to událost, která už sama o sobě pumpuje cenu nahoru.

To je i případ posledního kousku na prodej. Jde o McLaren F1 s číslem karoserie 029, který byl vyroben v roce 1995. Je lakován v unikátní barvě Creighton Brown nazvané po tehdejším obchodním řediteli automobilky. Uvnitř má hnědou kůži a dokonale zachovaný interiér. Jak by také ne, když má najeto jen 390 kilometrů.

Auto se totiž hned po výrobě dostalo do kolekce bohatého japonského sběratele, který s vozem moc nejezdil a jen jej obdivoval ve své garáži. Pak putovalo do USA. Nyní ho nabídne aukční společnost Gooding & Company na letní akci veteránů v americkém Pebble Beach. Aktuální odhad prodejní ceny je 15 milionů dolarů, tedy v přepočtu 320 milionů korun.

Překvapivé je, že takto vysoká suma ani nebude rekordní částkou, kterou byl kdy někdo ochoten za tento model zaplatit. V roce 2019 se v aukci síně RM Sotheby's prodal McLaren F1 LM z roku 1994 za 19,8 milionu dolarů, tedy za 422,3 milionů korun. Zájem o dražený exemplář ale může nakonec překvapit a letošní prodej třeba nakonec překoná i tento rekord.

Tagy: