Mějte připravený plán evakuace. Ministerstvo znovu vybízí Čechy k odjezdu z Ukrajiny

Ukrajinský voják v zákopě

Ministerstvo zahraničí v neděli znovu varovalo před cestami na Ukrajinu kvůli napjaté situaci na hranicích s Ruskem. Českým občanům, kteří již v zemi jsou, doporučuje, aby zvážili opuštění Ukrajiny. Pokud k tomu budou chtít využít letecké dopravy, měli by tak učinit bezodkladně vzhledem k možnému omezení či pozastavení služeb aerolinek. Lidé, kteří se rozhodnou na Ukrajině zůstat, by měli podle dnešního doporučení Černínského paláce dbát maximální opatrnosti a pro případ nouze mít připravený plán evakuace.

Ministerstvo kvůli stupňování hrozby ruské vojenské agrese proti Ukrajině v sobotu varovalo před cestami na Ukrajinu a do Běloruska. Čechům, kteří tam jsou, doporučilo zvážit opuštění těchto zemí. Nedělní aktualizaci doporučení úřad vysvětlil „stále se zvyšující pravděpodobností náhlého a podstatného zhoršení bezpečnostní situace“.

V aktuální verzi doporučení varuje před cestami na Ukrajinu. „Pokud na Ukrajině jste, zvažte možnost opuštění země. Ministerstvo zahraničí vyzývá občany, kteří zvažují odjezd z Ukrajiny letecky, aby tak učinili bezodkladně vzhledem k možnému omezení či pozastavení služeb leteckých společností,“ stojí v prohlášení. Občany česká diplomacie důrazně varuje před cestami či pobytem v příhraničních oblastech na východu a severu Ukrajiny.

Sledujte důvěryhodná média

Již v sobotu zrušila lety na Ukrajinu nizozemská společnost KLM. O zastavení letů na Ukrajinu uvažuje například německá Lufthansa, rozhodnutí ale dosud nepadlo, uvedla agentura Reuters. Mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková v neděli řekla, že ČSA zrušily lety do Kyjeva na 18., 21. a 23. února. Dodala, že důvody Letiště Praha nezná. Vyjádření dopravce, který létá do Kyjeva každý den, zjišťujeme.

Občany, kteří se na Ukrajině krátkodobě i dlouhodobě zdržují, vyzvala diplomacie k registraci v systému Drozd, který využívají české zastupitelské úřady například k informování turistů o mimořádných událostech, jako jsou přírodní katastrofy či teroristické útoky.

Lidé, kteří se i přes varování rozhodnou zůstat, by měli dbát maximální opatrnosti. „Sledujte důvěryhodná média a mějte připravený plán evakuace pro případ nouze. Ministerstvo upozorňuje, že v případě vzniku vojenského konfliktu bude mít jen velmi omezené možnosti poskytovat českým občanům na území Ukrajiny pomoc a ochranu,“ doplnil Černínský palác.

Tagy: