Mercedes-Benz EQV je to nejpraktičtější SUV, které dnes můžete mít

Svézt ekologicky celou rodinu, partu kamarádů nebo pořádný náklad? To nabízí velký elektromobil Mercedes-Benz EQV, který se prodává hned ve dvou délkách s až osmi místy k sezení. Na jedno nabití přitom ujede 357 kilometrů.

Elektromobily už dávno nejsou malá nepraktická autíčka, která poslouží leda tak v hustém městském provozu. Rostou a dostávají se do kategorií, ve kterých bychom si je ještě před pár lety ani nedokázali představit. Důkazem toho je velký Mercedes-Benz EQC, tedy elektromobil vycházející z třídy V, jenž rozhodně neztratil nic z její praktičnosti.

Mercedes-Benz EQV se už prodává na českém trhu a je možné si ho pořídit hned ve dvou velikostech. Základní se už příznačně jmenuje EQV Dlouhé, protože na délku měří 5 140 mm. Komu by to ale nestačilo, může sáhnout po EQV Extra dlouhé, které měří dokonce 5 370 mm. Větší je i rozvor, přesněji 3 430 mm ku 3 200 mm u základní varianty. Rozdíl v ceně je přitom jen necelých 22 tisíc korun.

Až osm lidí na cestě

Do praktického vzdušného interiéru se vejde podle přání šest až osm cestujících. Auto zvládne poměrně slušné zatížení, které může být až 718 kilogramů. Pohodlí podpoří klimatizace s funkcí předchlazení interiéru, kožený volant či vyhřívaná přední sedadla.

Kromě komfortního interiéru vyzdobeného kvalitními materiály nabídne EQV i solidní balíček elektroniky. Palubní desce dominuje velká obrazovka se zábavním systémem MBUX, který je možné ovládat dotykem i hlasem. Samozřejmostí je modem na LTE, rozjezdový asistent, tempomat nebo systém pro sledování provozu.

Vůz kupředu žene elektromotor o výkonu 150 kW, tedy 204 koní. Dosahuje točivého momentu 362 Nm. Pod podlahou je uložena masivní sada článků, které mají kapacitu rovných 100 kWh. Na palubě je pak k dispozici nabíječka pro střídavý proud o výkonu 11 kW a pro stejnosměrný je připraveno 110 kW. Vůz se tak na 80 procent nabije za tři čtvrtě hodiny. Na plnou baterii pak slibuje dojezd až 357 kilometrů dle metodiky WLTP.

A jaká je cena? Mercedes-Benz EQV 300 začíná na 1 960 200 korunách v základním provedení a 1 981 980 korunách za extra dlouhou verzi. Ať už si vyberete jakoukoliv, lze ji obohatit zajímavou výbavou včetně luxusních potahů, velkých kol nebo kvalitního audiosystému.

Tagy: