Messi si utrhl ostudu. Při penaltě chtěl napodobit Panenku, trefil ale jen břevno

Fotbalisté Argentiny zvládli penaltové drama proti Ekvádoru a jsou prvním semifinalistou mistrovství Ameriky. Hrdinou zápasu v Houstonu se stal brankář Emiliano Martínez, jenž po remíze 1:1 chytil v rozstřelu dvě penalty. Napravil tak zaváhání kapitána Lionela Messiho, který si v první sérii rozstřelu troufl napodobit legendární kop Antonína Panenky, trefil však jen břevno. O finále šampionátu Copa América si modro-bílí obhájci titulu a úřadující mistři světa zahrají proti lepšímu z dvojice Venezuela a Kanada.

Snad každý fanoušek fotbalu zná legendární penaltu Antonína Panenky z mistrovství Evropy 1976. V rozstřelu ve finálovém zápasu Československa proti Německu rozhodl velice troufalým způsobem, když spoléhal na pohyb brankáře do strany a penaltu kopl lehkým dloubákem doprostřed branky.

Tento kop, známý též jako vršovický dloubák, od té doby napodobují profesionální fotbalisté po celém světě. Ve čtvrtfinálovém zápase si troufl i hvězdný Lionel Messi. Přechytračení ekvádorského brankáře zvládl na jedničku, jelikož gólman skákal na svou levou stranu. Přesto Messi nedal gól. Mířil totiž moc vysoko a trefil pouze břevno.

Jeho zaváhání pak museli napravit další čtyři argentinští exekutoři, z nichž se ani jeden nemýlil. Brankář Emiliano Martínez navíc pochytal dva ekvádorské pokusy, a poslal tak Argentinu do semifinále.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Oslava gólu vyšla tureckého hrdinu draho. Za kontroverzní gesto přijde o vrchol Eura, píše Bild

Messiho výkon byl v obecném hledisku nejistý, protože měl svalové problémy. Čtvrtfinále ale nakonec osminásobný držitel Zlatého míče odehrál celé. Ve 35. minutě se s týmem radoval z vedení poté, co po jeho rohu Alexis Mac Allister prodloužil míč k Lisandru Martínezovi a ten otevřel skóre hlavičkou. Ekvádor v sestavě s obráncem Sparty Ángelem Preciadem vyrovnal v nastavení zásluhou Kevina Rodrígueze, čímž umožnil penaltový rozstřel.

A jak to bude s dalšími čtvrtfinálovými zápasy? Kanada s Venezuelou se utkají v pátek v noci, zbývající dvojice tvoří Kolumbie–Panama a Uruguay–Brazílie. Jihoamerický šampionát vyvrcholí příští neděli.

VIDEO: V kleci se projevil i můj osobní život, přiznal Procházka. Zmínil i rozpoložení týmu

Tagy: