Silné exploze otřásly Mykolajivem. Je to cílený ruský teror, odsuzuje útoky Zelenskyj

Městem Mykolajiv na jihu Ukrajiny brzy ráno otřásly silné exploze. Informoval o tom na sociální síti Telegram starosta a vyzval lidi, aby zůstali v úkrytech. Původ výbuchů není jasný. V pátek přitom bylo při zásahu obytného domu poblíž Oděsy ruskými raketami zabito nejméně 21 lidí.

V Mykolajivské oblasti se nad ránem před výbuchy rozezněly sirény. „Ve městě se ozývají silné výbuchy! Zůstaňte v úkrytech,“ vyzval obyvatele starosta Oleksandr Senkevyč. Příčina explozí zatím není známá.

Předchozí noc exploze raket srovnaly se zemí část bytového domu u černomořského přístavního města Oděsa. Obyvatele zastihly ve spánku. Ukrajina tvrdí, že Rusové míří na civilní cíle úmyslně. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj údery odsoudil jako „vědomý, úmyslně cílený ruský teror“.

Podle Kyjeva Moskva zintenzivnila raketové útoky střelami dlouhého doletu, jimiž zasahuje civilní cíle daleko od frontové linie. Rusko trvá na tom, že míří na vojenské cíle.

Tento týden ruští vojáci vyklidili okupovaný černomořský Hadí ostrov, což Moskva vysvětlila jako projev dobré vůle. Vysoce postavený představitel Pentagonu ale podle listu Kyiv Independent uvedl, že Rusy ze strategicky významného ostrůvku vyhnaly ukrajinské údery.

Americký Institut pro výzkum války (ISW) mezitím oznámil, že Kreml se pravděpodobně chystá mobilizovat ruskou ekonomiku tak, aby umožnila udržet válečné úsilí. Kreml se prý chystá zavést zvláštní opatření v hospodářské oblasti a ruské firmy mají zajišťovat dodávky pro speciální vojenské a protiteroristické operace. Rusko se podle ISW rovněž chystá zapojit obsazenou Záporožskou jadernou elektrárnu přímo do ruského energetického systému.

Tagy:
Moskva Ukrajina výbuch Rusko Kyjev Oděsa Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Moskevský Kreml Hadí ostrov Mykolajiv