Česko čekají mimořádně teplé dny. Modely odhalily, jak bude vypadat letošní jaro

Začalo meteorologické jaro (ilustrační foto).

Astronomické jaro svůj nástup teprve připravuje, to meteorologické už dorazilo. Během víkendu má být až 16 °C. Nadprůměrné teploty by podle prvních předpovědí měly vydržet po celý březen.

sobotu bude oblačno až zataženo, místy s občasným deštěm nebo přeháňkami, ty ale budou během dne postupně ustávat. Během dne se tak místy protrhá oblačnost a dočkáme se i slunečního svitu.

ČTĚTE TAKÉ: V Česku padaly teplotní rekordy. Experti ale varují před deštěm, mluví i o prachu ze Sahary

„Maximální denní teploty budou velmi vysoké, očekáváme je mezi 10 a 15 °C, o něco chladněji bude na západě republiky,“ poznamenal meteorolog CNN Prima NEWS Filip Smola.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V neděli nás čeká oblačná až polojasná obloha, přičemž ráno nás mohou překvapit mlhy a nízká oblačnost. Tam, kde se oblačnost udrží, zůstane chladněji s teplotami kolem 9 °C. Nicméně odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu slibují podobné teploty jako v sobotu, rtuť teploměru může dokonce vystoupat až k 16 °C.

Co se srážek týče, nemusíme se obávat příliš častých dešťových sprch. Ojediněle se můžeme setkat se slabým deštěm nebo mrholením, ale většinu dne by měla být obloha jasná.

„A ani další dny pak příliš srážek nepřinesou a stále bude velmi nadprůměrné teplo,“ poznamenal Smola.

„Modely NOAAECMWF navíc naznačují, že by jarní měsíce jako celek mohly být o 0,5 až 1,0 °C teplejší než je dlouhodobý průměr z let 1991 až 2020,“ dodal meteorolog.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Česku se rozjela pylová sezóna. Které alergeny jsou nejaktivnější a jak se bránit?

Tagy: