Meteorologové varují před sněhem a ledovkou. Do rána napadne až 20 centimetrů

Od nedělního večera má na většině území České republiky opět sněžit, do rána může napadnout až 15, ojediněle i 20 centimetrů sněhu. Zejména na jihovýchodě pak hrozí do pondělního rána velmi silná ledovka, která může být extrémně nebezpečná, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Nadcházející týden počasí ovlivní silné mrazy.

V aktuální výstraze ČHMÚ trvá varování před novým sněhem. „Během nedělního večera a noci na pondělí budou srážky postupně na celém území přecházet ve sněhové. Do pondělního rána může s výjimkou jihovýchodu území místy napadnout 7 až 15 centimetrů, ojediněle i kolem 20 centimetrů nového sněhu,“ uvedl meteorolog ČHMÚ ve videu na Twitteru.

Sníh a ledovka budou pravděpodobně působit problémy nejen v dopravě, ale i v energetice – a sněžení z neděle na pondělí dopravní situaci ještě více zkomplikuje. Varování ČHMÚ před sněžením platí zatím do pondělního rána zejména pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Olomoucký a Moravskoslezský kraj a Vysočinu.

Nedělní večer – mrznoucí déšť a silná ledovka

„V průběhu neděle se hlavně v jižní polovině území může vyskytnout zmrzlý nebo mrznoucí déšť, při kterém se bude tvořit velmi silná ledovka. Největší pravděpodobnost silné a velmi silné ledovky je na jihovýchodě území. Na těchto místech se bude silná vrstva ledu tvořit hlavně během odpoledne a večera,“ dodal meteorolog.

Ledovka však může vydržet i v následujících dnech, kdy meteorologové očekávají silné mrazy. Teploty mohou v noci podle týdenní předpovědi počasí klesnout až pod minus 15 stupňů Celsia. Teploměr bude většinou ukazovat pod nulou i přes den.

Zvlášť pozor si mají dávat řidiči

Řidiči by měli sledovat dopravní zpravodajství, jezdit velmi opatrně, se zimní výbavou a při cestách do hor přibalit sněhové řetězy. Kvůli extrémní ledovce může být jízda autem téměř nemožná, pozor si musejí dávat i chodci, upozornili meteorologové. Hrozí úrazy a častější nehody, lze čekat výpadky v dodávkách elektřiny, zásobování i zdravotnických službách. Mohou padat nebo se lámat stromy, stožáry a dráty elektrického vedení. „Doporučuje se pokud možno nevycházet ani nevyjíždět autem,“ uvedl ČHMÚ.

Namrzající déšť už během nedělního dne zkomplikoval dopravu například na jihu Moravy. Kvůli namrzlému trakčnímu vedení museli dopoledne omezit vlakové spoje z Brna na hlavním železničním koridoru ve směru na Slovensko a Rakousko. Policisté evidují i zvýšený počet nehod na silnicích.

Tagy: