RADAR: Meteorologové slibují tropickou výheň. Jen v jednom kraji bude chladněji

Slunce nad Prahou

Počasí 14.8.2023 6:49

Před velkými vedry, kdy rtuť teploměru vystoupá na hodnoty přesahující 31 stupňů, varují experti z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Výstraha platí pro většinu krajů kromě jednoho. Komplikace mohou v následujících dnech způsobit také bouřky. Hasiči kvůli nim měli rušno již v noci na pondělí. V Královehradeckém kraji museli zasahovat u 30 případů.

V pondělí očekávají meteorologové z ČHMÚ jasno až polojasno. Objevit se mohou také přeháňky a bouřky, a to v oblastech s větší oblačností, zejména na západě a severozápadě území Česka. Nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat mezi 29 a 33 stupni Celsia.

ČTĚTE TAKÉ: Japonsko děsí tajfun Lan. Dopravci ruší lety, zastaví se i rychlovlaky šinkanzen

Hodnoty nad 30 stupňů experti předpovídají také v úterý a ve středu. Z toho důvodu vyhlásili pro část území České republiky výstrahu před vysokými teplotami. Varování se týká všech krajů kromě Karlovarského.

„Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech,“ uvedli meteorologové.

V úterý by mělo od západu přibývat oblačnosti. Z toho důvodu očekávají odborníci výskyt přeháněk a bouřek. Podobně deštivé počasí by v Česku mělo být až do konce pracovního týdne.

Ke komplikacím způsobenými bouřkami vyjížděli hasiči již v noci na pondělí. Královehradečtí požárníci na Twitteru informovali o třech desítkách výjezdů. Škody déšť způsobil hlavně v Novém Bydžově. Hasiči odstraňovali spadlé stromy a čerpali vodu ze zatopených prostor. Na Náchodsku zastavil sesuv půdy nákladní vlak, nikomu se nic nestalo, informovali hasiči.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Tagy: