Mexické moře vydalo stovky mrtvých želv. Nelegální rybolov ohrožuje jejich populaci

Přinejmenším tři stovky mrtvých mořských želv vyplavilo moře na pobřeží Mexika. Podle předběžného ohledání se úřady domnívají, že se utopily.

Nález stovek mrtvých těl karet zelenavých oznámilo mexické ministerstvo pro životní prostředí. Podle dosavadních poznatků se želvy zamotaly do rybářských sítí – zatím není známo, zda šlo o nelegální rybolov nebo odhozené sítě. Těla byla vyplavena na pláž Morro Ayuta. Tady se každoročně objevují, aby zde nakladly svá vejce. Není proto divu, že všechny mrtvé želvy byly samice. Do vyšetřování incidentu se zapojí i mexické námořnictvo.

Pro populaci karet zelenavých jde o citelný zásah, patří totiž mezi ohrožené druhy. Na Červeném seznamu Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou uvedené v kolonce „zranitelné“ a jejich počty stále klesají. Jedním z důvodů stávajícího poklesu je i skutečnost, že želvy hnízdí jen na několika málo místech. Pláž Morro Ayuta na západním pobřeží Mexika patří mezi ně.

Není to poprvé, co se zde objevil velký počet mrtvých želv. Podobný počet želv přišel o život již v roce 2018, kdy se taktéž zamotaly do sítí.  Přitom v Mexiku je lov mořských žel zakázán již od roku 1990 a za jejich zabití hrozí vysoké pokuty.

Tagy: