Mí synové bojují na Ukrajině, tvrdí Kadyrov. Zveřejnil i video dětí pálících z granátometu

Synové Ramzana Kadyrova Achmat (16), Eli (15) a Adam (14) se údajně aktivně zúčastnili bojů na Ukrajině

Válka na Ukrajině (20.10.2022 10:00)

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov zveřejnil video, u něhož tvrdí, že se tři jeho děti zúčastnily bojových operací na Ukrajině, kterou Rusko vojensky napadlo. Upozornila na to dnes ruská služba BBC. Ta zároveň poznamenala, že úmluva OSN o právech dítěte, kterou Moskva ratifikovala, ukládá povinnost zemím přijmout veškerá opatření, aby se děti mladší 15 let přímo neúčastnily vojenských akcí.

Kadyrov už na začátku tohoto měsíce vyhlásil, že do války na Ukrajině pošle své tři syny Adama, Eliho a Achmata, kterým je 14, 15 a 16 let. Nyní na Telegramu čečenský vůdce napsal, že potomci „navštívili“ linii dotyku, kde se v současné době odehrávají „prudké boje“. „Achmat, Eli a Adam se přiblížili k nepřátelským pozicím a poskytli palebné krytí postupujícím bojovníkům,“ tvrdí v příspěvku na sociální síti Kadyrov.

Na videu se ozývá z okolí střelba a jsou na něm vidět teenageři v uniformách střílející z granátometu a dalších zbraní. Zda jsou záběry skutečně natočené na Ukrajině, není zřejmé – je na nich vidět pole, keře, stromy, v dálce les a trojice teenagerů v zákopu s několika dalšími vojáky.

Ruští představitelé odpovědní za práva dětí se dosud ke Kadyrovovým výrokům o vyslání synů do války nevyjádřili, poznamenala BBC.

Čečenský vůdce má podle svých oficiálních stránek 14 dětí, ale podle ruských médií jich může mít více. On i jeho milice zvané kadyrovci jsou obviňováni z četných zločinů v Čečensku, jeho muži se zapojili rovněž do invaze na Ukrajinu. Kadyrov je jejím hlasitým zastáncem a podle svých dřívějších vyjádření poslal do boje tisíce mužů.

Tagy:
válka Ukrajina Čečensko děti Rusko synové boje Ramzan Kadyrov Ramzan Achmatovič Kadyrov ruská invaze na Ukrajinu