Kohajda hájí zařazení Česka do gastroprůvodce. Podnikům to nezaručí nic, nechápe Balaštíková

Poslanec za KDU-ČSL Michael Kohajda a poslankyně za ANO Margita Balaštíková

Michael Kohajda, Margita Balaštíková, Helena Horská, Lenka Zlámalová

Poplatek společnosti Michelin ve výši 51 milionů korun pomůže přilákat do regionů turisty. Tak obhajoval vládní rozhodnutí ohledně zaplacení částky za možné zařazení českých restaurací do exkluzivního gastronomického průvodce poslanec za KDU-ČSL Michael Kohajda v pořadu 360°. Naopak poslankyně Margita Balaštíková (ANO) považuje tento krok za problematický. Podle ní je slib nejasný a nezaručuje restauracím nic.

Podle Kohajdy šlo ve vládní koalici o složité rozhodování. „Michelin uplatňuje, že partnerem restaurací musí být veřejná instituce. Na poplatek se tedy musela složit vláda spolu s jinými veřejnými orgány. Jedná se o deset milionu ročně, které pomohou dostat turisty do regionů,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS. „Nyní máme příslib, že do průvodce se dostane až 50 restaurací po celé České republice,“ uvedl.

ČTĚTE TAKÉ: Balaštíková k vládě: Lidé se nechtějí cítit jako žebráci. Dopady budou citlivé, míní Kohajda

„Nebude se jednat pouze o Prahu, ale o restaurace po celém Česku. Budou vítaným cílem zahraničních turistů, kteří v nich utratí své peníze. Přispěje to k rozvoji regionů,“ argumentoval lidovecký poslanec.

Poslankyně Balaštíková si však efektivitou poplatku není tolik jistá. „V současné době, kdy vláda řeší škrty a hledá každou korunu, je to rozhodně zvláštní krok. Nechápu, jak mohli slíbit zařadit 50 restaurací, když vím, že na michelinskou hvězdu musí proběhnout různé kontroly v každém podniku zvlášť,“ kontrovala. „To by přece museli předem vědět, jak na tom naši restauratéři jsou a jak si stojí daný region. Nemohu se na příslib spoléhat tak jako kolegové z vlády,“ řekla poslankyně za ANO.

Současně upozornila, že mít restauraci s oceněním společnosti regionům nestačí. „Není to pouze o hvězdách, ale celkově o zážitcích. Na to se regiony musí nachystat celé. Přítomnost restaurace s michelinskou hvězdou ještě neznamená, že tam turisté budou jezdit. Z toho důvodu se za nás nejedná o dobré rozhodnutí,“ nechala se slyšet Balaštíková.

Kohajda reagoval, že ve skutečnosti se nemá jednat o zařazení podniků do žebříčků nejvyšší světové úrovně, ale do těch, jejichž kritériem je lokální hodnota. „Vím jen to, že všechny restaurace hvězdu nedostanou. Michelin má totiž i jiné průvodce. Do nich se mohou dostat i restaurace, které nejsou úplně na světové úrovni, ale jsou dobré právě z hlediska regionu,“ specifikoval. „Věřím podkladům zveřejňovaným v rámci vyjednávání mezi Michelinem a Českou republikou. Na rovinu ale přiznávám, že jsem v podobně oceněné restauraci nebyl. Víc to nedokážu posoudit,“ dodal.

Vláda ve středu schválila poplatek 51 milionů společnosti Michelin, který by měl českým podnikům pomoci přilákat zahraniční turisty. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) po jednání kabinetu uvedl, že se jedná o nástroj, jak Česko propagovat v zahraničí.

Poslanci dále hovořili o sněmovním jednání ohledně konsolidačního balíčku. Podívejte se ve videu v úvodu článku.

Tagy: