
Originální boj s cenami energií: Na Náchodsku založili družstvo a dělí se o přebytky
Jméno Miroslav Šole je známým pojmem na české startupové scéně. Jako investor a mentor působí například v CzechCrunch či Busyman. Gastronomie byla ale jeho láskou už od mládí. Vystudoval něco úplně jiného, ale vaření mu zůstalo v srdci. Když se stal šéfem pro střední a východní Evropu u britské Compass Group, což je největší cateringová firma na světě, bylo rozhodnuto. Přes den bude řídit společnost a po večerech vařit. Díky Compassu spolupracoval s nejlepšími kuchaři světa, zejména s Paul Bocus, který byl vyhlášen nejlepším kuchařem 20. století. Miroslav Šole, spolumajitel a manažer kreativní kuchyně Levitate popsal v rozhovoru svou cestu do světa špičkové gastronomie.
Jsme národ posedlý jídlem, za „něco lepšího“ na talíři jsme ochotni zaplatit majlant. Vlastně by nás tedy nemělo překvapovat, že jsme jako země svolní k uhrazení milionů společnosti Michelin kvůli zařazení do luxusního gastroprůvodce. Za požitkářskou, někdy až snobskou hostinou přece do restaurací chodíme odjakživa – bylo tomu za Masaryka i za komunistů. O českém gastroluxusu v průběhu času se pro CNN Prima NEWS rozpovídal historik Martin Franc.
V Česku přibývá míst, kde nelze platit kartou, ale pouze hotově. Ať už jde o kavárny, restaurace, bary, trafiky či pumpy. Řada lidí však preferuje právě bezkontaktní platbu, najdou se ale i konzervativní výjimky. Podle ekonomů především gastro podniky ztratily bič v podobě elektronické evidence tržeb (EET).
Poplatek 51,3 milionu korun společnosti Michelin za zařazení do prestižního gastronomického průvodce rozčílil opoziční politiky. Nejsou to dobře investované peníze, uvedla například v nedělní Partii PLUS poslankyně hnutí ANO Margita Balaštíková. Platbu však překvapivě zkritizoval také vládní europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), podle kterého to působí směšně a nevysvětlitelně.
Lidi nebudou mít na to, jít do obyčejné hospůdky, a my dáváme peníze na michelinské hvězdy, rozčilovala se místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová (za ANO) v pořadu Zprávy PLUS ve vysílání CNN Prima NEWS. Reagovala tak na rozhodnutí vlády zaplatit přes 50 milionů korun za zařazení do prestižního gastronomického průvodce Michelin. Gastroprůmysl je počinem kabinetu Petra Fialy (ODS) nadšen. Například majitel restaurace Vallmo Martin Makovička tvrdí, že tento krok pomůže všem oborům, od kuchařů přes švadleny až po automechaniky.
Poplatek společnosti Michelin ve výši 51 milionů korun pomůže přilákat do regionů turisty. Tak obhajoval vládní rozhodnutí ohledně zaplacení částky za možné zařazení českých restaurací do exkluzivního gastronomického průvodce poslanec za KDU-ČSL Michael Kohajda v pořadu 360°. Naopak poslankyně Margita Balaštíková (ANO) považuje tento krok za problematický. Podle ní je slib nejasný a nezaručuje restauracím nic.
Za poplatek společnosti Michelin by do prestižního gastronomického průvodce byly zařazeny české podniky. Tuzemskou gastronomickou scénu inspektoři prověří, následně podniky ohodnotí. Které české restaurace si ale zaslouží prestižní ocenění podle vás? Tipy ze svého města zašlete redakci CNN Prima NEWS společně s fotkou či videem na e-mail restaurace@iprima.cz.
Jsou disciplíny, ve kterých jsou elektromobily jednoduše lepší než spalovací auta. Jednou z nich je bezpochyby sprint na čtvrt míle, v němž „bezemisní“ hypersporty jasně dominují. Rekord mezi produkčními vozy doposud držela Tesla s Modelem S Plaid, jenže teď Američany sesadila z trůnu poměrně neznámá chorvatská střela s názvem Rimac Nevera.
Byť se to nemusí zdát, pneumatiky jsou významným znečišťovatelem životního prostřední. Dle odborníků vyprodukují až tisíckrát více škodlivých látek než výfukové plyny. Tento problém však doposud nikdo neřešil. Do boje za ekologičtější obutí se tak pustil francouzský gumárenský gigant Michelin a ve spolupráci s biochemickou společností Carbios vyvinul revoluční technologii, která by aktuální situaci mohla výrazně zlepšit.
Pražské restaurace Degustation Bohême Bourgeoise a Field obhájily i letos michelinskou hvězdu. V prestižním průvodci po evropských restauračních zařízeních zůstávají ale jedinými dvěma českými zástupci s hvězdičkami. Vyplývá to z gastronomického průvodce, který dnes zveřejnila společnost Michelin. V průvodci jsou zmíněny i další čtyři pražské podniky.