Balaštíková k vládě: Lidé se nechtějí cítit jako žebráci. Dopady budou citlivé, míní Kohajda

Poslanec za KDU-ČSL Michael Kohajda a poslankyně za ANO Margita Balaštíková

Michael Kohajda, Margita Balaštíková, Jan Kubáček, Lukáš Kovanda, Jiří Just

V celém úsporném balíčku právě lidovci dbali na to, aby dopady byly sociálně citlivé. Nejméně zasažena je skupina důchodců. Opravdu jsme se snažili, aby dopady byly rovnoměrné a žádná skupina nebyla znevýhodněna. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl poslanec za KDU-ČSL Michael Kohajda. Jeho kolegyně z hnutí ANO Margita Balaštíková však nesouhlasila. „Nemyslím si, že máme občany sanovat skrze sociální dávky. Lidé se nechtějí cítit méněcenní, jako žebráci. Psychicky to pro ně není dobré,“ argumentovala.

Již za týden budou poslanci ve Sněmovně probírat konsolidační balíček. Jak Kohajda zdůraznil, zejména lidovci v opatřeních dbali na to, aby „dopady byly sociálně citlivé“. „Nejméně zasažená je skupina důchodců, to je evidentní. Dokonce na to vyšla i studie. Co se týče dalších pozitiv, prosadili jsme sníženou sazbu DPH na potraviny. Doufám, že to vyústí k nižším cenám,“ uvedl poslanec.

Nejen z těchto důvodů se domnívá, že kritika opozice není na místě. „Opravdu jsme se snažili o to, aby dopady byly rovnoměrné a žádná skupina nebyla znevýhodněna. U sociálně nejslabších jsme se snažili, aby dopad byl skutečně nejmenší. Z výpočtů se nyní ukazuje, že na reformu doplatí nejbohatší, sociálně slabých se téměř nedotkne,“ pokračoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kolář: Vláda udělá cokoliv, aby uškodila Babišovi. Zlámalová v dotacích vyřizování účtů nevidí

Navzdory těmto slovům Balaštíková přišla s kritikou. „Ty sociální věci... já se domnívám, že to, co říkal kolega Kohajda, se úplně nepovedlo. Nemyslíme si, jako hnutí, že máme občany sanovat přes sociální dávky. I já osobně si myslím, že naši lidé nechtějí chodit pro dávky. Nechtějí se cítit méněcenní nebo, a to nechci říkat, jako žebráci. Spousta lidí, kteří mi píšou, má nehezký pocit, že se něčeho domáhají. Psychicky to pro ně není dobré,“ líčila své zkušenosti.

Takové pocity dokáže poslankyně pochopit. „Řádně pracovali, podporovali stát v době, kdy byli při síle a najednou, když oni potřebují pomoc státu, tak tady pro ně nic není,“ doplnila Balaštíková.

Jakou poslanci očekávají za týden atmosféru ve Sněmovně při jednání o konsolidačním balíčku? A co se opozici nelíbí na zvýšení rodičovského příspěvku? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: