Migrační pakt zve uprchlíky do EU, tvrdí Babiš. K jejich přijímání nás nenutí, řekl Rakušan

Šéf opozičního ANO Andrej Babiš a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Migrační pakt v Evropském parlamentu

Migrační pakt podle předsedy hnutí ANO Andreje Babiše problém s migranty neřeší a naopak je do Evropy už dávno pozval. Obsahuje skryté kvóty na uprchlíky, upozornil expremiér. Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová avizovala, že kvůli schválení paktu hnutí podá návrh na svolání mimořádné schůze Sněmovny. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) naopak tvrdí, že norma umožní účinnější ochranu vnějších hranic EU a rychlejší vyhošťování. K přijetí migrantů podle něj zavazovat nebude. Europoslanci schválili migrační balíček ve středu večer. CNN Prima NEWS nabídne od 21:00 superdebatu lídrů českých kandidátek do europarlamentu.

Pakt podle Babiše připravili a dojednali ministr Rakušan a premiér Fiala v rámci jejich „šíleného“ předsednictví EU. „Chlubili se tím, plácali se po zádech a teď od toho dávají ruce pryč. Nelegální migrace ohrožuje bezpečnost celé Evropy, ohrožuje naše hodnoty a ohrožuje způsob, jakým žijeme. Pakt migraci neřeší a naopak migranty do Evropy už dávno pozval. Proto jsou červnové volby důležité. Musíme to změnit a Evropu a Českou republiku ochránit,“ uvedl šéf hnutí ANO.

PŘEHLEDNĚ: Migrační pakt a vše o něm. Jde o Rakušanův průšvih, nebo nesou vinu jiné státy?

Podle Rakušana však dal Evropský parlament zelenou společnému celoevropskému řešení nelegální migrace. „Je to dobrá zpráva pro všechny, kdo současný stav v oblasti migrace nepovažují za uspokojivý. Migrační pakt umožní účinnější ochranu vnějších hranic EU a rychlejší vyhošťování,“ napsal na sociální síti ministr vnitra. Zároveň podle něj pakt nebude žádnou členskou zemi zavazovat k přijetí migrantů na jejím území. „Je to první krok, po kterém musejí následovat další. Například jednání se zeměmi mimo EU a další pomoc přímo v místech, odkud nelegální migrace do Evropy proudí,“ dodal.

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová označila dnešní den za „historický“. Europoslanci podle ní schválili „pevný legislativní rámec pro to, jak se vypořádat s migrací a azylem v EU“. „Trvalo to více než deset let, ale dodrželi jsme slovo,“ sdělila na sociální síti X.

Polsko podle premiéra Donalda Tuska nepřijme mechanismus EU pro relokaci migrantů, i když ho schválil EP. Přijetí změn vítá ministryně vnitra SRN Nancy Faeserová.

Europoslanci schválili celý migrační balíček, který tvoří deset legislativních návrhů, ve středu večer. Hlasování bylo dramatem do poslední chvíle, neboť podpora pro všech deset předpisů měnících unijní migrační a azylová pravidla nebyla vůbec jistá a jednotlivé frakce počítaly každý hlas. Jednání na krátkou chvíli skandováním přerušili demonstranti, kteří byli v sále na galerii pro veřejnost. Demonstrace se konala i před budovou Evropského parlamentu.

CNN Prima NEWS chystá mimořádně komplexní předvolební vysílání, které odstartuje superdebata lídrů českých kandidátek. Vysílat se bude už 10. dubna ve 21:00 živě přímo z Evropského parlamentu v Bruselu.

Letošní volby do Evropského parlamentu odstartují za necelé dva měsíce – konají se 7. a 8. června 2024.

Tagy: