Migranti na kolech proudí do Finska. Posílá je k nám Rusko, tvrdí země a zavírá hranice

Finští policisté se potýkají s nelegálními migranty, kteří do země proudí z Ruska

Finsko kvůli migrantům zavírá hranice s Ruskem

Finsko uzavře polovinu svých hraničních přechodů s Ruskem. Ve skandinávské zemi sílí obavy z rostoucího počtu žadatelů o azyl původem z Afriky a Blízkého východu. Ty podle finské vlády vybízejí k cestě na Západ přímo ruské úřady. Od finských politiků zaznívají slova o taktice hybridní války a odplatě za přistoupení do NATO. Rusko tvrdí, že taková prohlášení nejsou opodstatněná.

Teploty pod bodem mrazu a skupinka mužů afrického vzezření v šálách a rukavicích přijíždějcí na bicyklech k rusko-finské hranici, jak popsal například finský zpravodajský web Yle. Zdánlivě absurdní výjev je ve skutečnosti realitou posledních dní. Na jednom z hraničních přechodů po těchto žadatelích o azyl zůstaly desítky odstavených kol. Finsko proto přijalo razantní opatření.

ČTĚTE TAKÉ: Bez řidičáku převezl do Německa na třicet migrantů. 15letý pašerák si ale trest odpykat nemusí

„Vláda se rozhodla uzavřít rusko-finskou pozemní hranici,“ uvedla finská ministryně vnitra Mari Rantanenová.

Čtyři hraniční přechody na jihu země budou uzavřeny od páteční půlnoci minimálně do poloviny února. Obavy z hybridní války vedené prostřednictvím organizované vlny migrantů z Afriky a Blízkého východu se zakládají mimo jiné na zkušenostech z Polska. Tam v posledních letech směřovaly tisíce migrantů přes Bělorusko. Humanitární katastrofu, jejíž dozvuky jsou stále patrné, nepřežily desítky lidí. Podobnou taktiku si ale Rusko vyzkoušelo už v roce 2016 právě na hranici s Finskem, kam tehdy vyslalo bezmála tisíc žadatelů o azyl.

„Byli jsme připravení na to, že od Ruska můžeme očekávat všemožné podrazy, takže překvapení nejsme,“ okomentoval současnou situaci finský premiér Petteri Orpo.

Muži, kteří jsou podle pohraniční stráže původem převážně z Iráku, Sýrie, Turecka a Somálska, přijížděli do Finska na kolech, protože hraniční přechody nejsou určené pro pěší. V pondělí jich bylo 40, v úterý 50 a včera více než 70. Finsko kromě uzavření přechodů staví také 200 kilometrů dlouhý plot, ze kterého se ale zatím podařilo dokončit pouze krátké úseky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nelegální migrace se vymkla z pantů, tvrdí Zdechovský. Bojím se další vlny, řekla Konečná

Tagy: