Masová migrace Evropu jednou zahubí. Češi jsou xenofobní a vědí proč, říká arabista Pelikán

Petr Pelikán

Uzavírání se do vlastních komunit a odmítavý postoj k přijetí západních hodnot u imigrantů představují významný problém, domnívá se arabista Petr Pelikán. Masová imigrace z odlišných kultur jednou Evropu zahubí, zhodnotil ve Zprávách PLUS na CNN Prima NEWS. Češi jsou podle něj xenofobní, mají k tomu však dostatek argumentů.

Imigranti z arabských zemí jsou na starém kontinentě špatně přijímáni, a i proto se uchylují do svých komunit, uvedl Pelikán. „V nich jenom rozvíjejí a upevňují svoji odlišnost, a to je úplně špatně. Masová imigrace z jiných kultur do Evropy ji jednou zahubí,“ varoval orientalista.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Konflikt v Izraeli zvyšuje napětí. Nesnesitelné, že se Židé opět bojí, říká německý prezident

Problémy s integrací však podle něj nejde vztáhnout pouze na muslimské komunity. „Jsme tady doma, máme určitou kulturu, hodnotové žebříčky a způsob života. Jestli sem někdo přichází, zcela logicky by měl tyto standardy přijmout. Bohužel se ale děje, že lidé je nepřijímají. Do velké míry je to vztahováno na muslimy, ale já vždy říkám takovou hyperbolu – jděte se podívat na Václavské náměstí, kde drogy svorně prodávají Nigerijci, muslimové i křesťané. Jsou i jiné velmi problematické ne-muslimské imigrantské komunity, například Eritrejci,“ popsal.

Xenofobní Češi i Němci?

Obhajoba nedotknutelností vyznání není při mnohých reakcích na kritiku muslimů oprávněná, domnívá se Pelikán. „V 90. letech se v západní Evropě vytvořil koncept potlačování toho, čemu se říká xenofobie. Bylo společensky a často i právně nepřípustné tyto postoje vyjadřovat. Bylo je ovšem možné vyjadřovat ne k imigrantům obecně, ale k jejich části, kterou se stali muslimové. Má to určitou logiku, muslimové se skutečně nejvíce snaží své kulturní zvyklosti a hodnotové žebříčky obhajovat sami před sebou i před většinovou společností tím, že pocházejí z náboženství. To je totiž nezadatelným právem jak u nich, tak zde. Často to ale nemá s náboženstvím mnoho společného,“ věří arabista.

Proti migraci se podle něj staví i německá společnost, jejíž vláda v posledních letech zaujímala k přistěhovalcům otevřený postoj: „Normální Němci už toho mají plné zuby pár let. Je tam jenom tlak z vlády a oficiálních kruhů. Nejsou to u nich předsudky nebo předsudečná nenávist, jsou to každodenní zkušenosti.“ To podle něj vnímá také společnost v České republice. „My Češi jsme xenofobní. Víme proč. Jenom když vidíme, co se děje v sousedních nebo vzdálenějších zemích, pro to máme dostatek argumentů,“ shrnul Pelikán.

Více o napětí mezi muslimy a Židy, současném palestinsko-izraelském konfliktu či jeho možných důsledcích pro migraci se dozvíte ve videu v úvodu článku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Další projev antisemitismu? Táhněte, odbyl pražský výčepní Židy, kteří žádali pivo

Tagy: