Migranti tam jedí psy a kočky, tvrdil Trump. Ve městě Springfield teď někdo nahlašuje bomby

Město Springfield v americkém státě Ohio se v pátek druhý den v řadě potýkalo s nahlášenými bombami poté, co jej exprezident Donald Trump a jeho spojenci vtáhli do předvolební kampaně nepodloženými tvrzeními o zločinech přistěhovalců z Haiti. Informovala o tom televize NBC News. Trump mezitím na imigranty ve městě dál útočil a nepravdivě uvedl, že v Ohiu pobývají nelegálně.

Úřady ve městě v pátek evakuovaly a uzavřely několik škol a administrativních budov poté, co činitelé dostali vzkazy o nastražených bombách. Podobná situace nastala už ve čtvrtek, přičemž žádné výbušniny se zatím nenašly. Podle informací NBC News byli dnes evakuováni žáci dvou základních škol a jedna střední škola na pokyn policie vyučování vůbec nezahájila.

ČTĚTE TAKÉ: Největší slabinou Trumpa je Trump sám, řekl Macháček. Durčák zmínil Achillovu patu Harrisové

Zda výhrůžky bombovým útokem souvisí s fámou, že přistěhovalci ve městě zabíjí a konzumují domácí mazlíčky, zatím není jasné. Místní policie se snaží původ výhrůžných e-mailů vypátrat i za pomoci Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Americká média v posledních měsících zdokumentovala řadu falešných zpráv o bombách namířených proti institucím či skupinám v centru kontroverzí spojených s tzv. kulturními válkami.

Mediální bouře kolem Springfieldu začala o víkendu, kdy vlivní komentátoři naklonění Trumpovi začali šířit sdělení, že přistěhovalci z Haiti ve městě jí kočky či kachny. Zatímco místní úřady uváděly, že žádné důkazy o podobném chování nemají, příběh přebírali politici Republikánské strany. V úterní televizní debatě sledované desítkami milionů lidí pak Trump prohlásil, že přistěhovalci ve Springfieldu jí psy a kočky.

Ve středně velkém městě na jihozápadě Ohia se v posledních letech usadilo kolem 15 000 přistěhovalců z Haiti. Podle médií přišli legálně díky programu americké vlády, která poskytuje dočasnou ochranu a možnost pracovat lidem z vybraných zemí procházejících hlubokými krizemi. Haiťané do Springfieldu zamířili za volnými pracovními místy a levným bydlením, výrazný nárůst populace ale ve městě působí jisté problémy.

Trump dnes při tiskové konferenci v Kalifornii prohlásil, že přistěhovalci město zničili. „Dvacet tisíc nelegálních haitských migrantů se nahrnulo do města s 58 000 lidmi a zničilo jejich způsob života,“ prohlásil. Kandidát republikánů na prezidenta tak pokračoval v silně protiimigrační rétorice, která provází jeho kampaň za znovuzvolení. Přistěhovalce v posledních měsících označil za zvířata a uvedl, že „otravují krev“ Spojených států.

Biden: Neočerňujte imigranty

Když se jej reportér ptal, proč stále na migranty útočí, když činitelé v Ohiu jeho příběh vyvrátili a nyní čelí bombovým výhrůžkám, odpověděl: „Ne, ne, ne. Skutečná hrozba je to, co se děje na naší hranici“.

Americký prezident Joe Biden mezitím na svého předchůdce apeloval, aby s očerňováním imigrantů přestal. „Je zkrátka špatně, že hrdá haitská komunita je teď v téhle zemi terčem útoku, řekl při vystoupení v Bílém domě.

Podívejte se na zásadní témata a okamžiky debaty mezi Trumpem a Harrisovou:

Tagy: