Největší slabinou Trumpa je Trump sám, řekl Macháček. Durčák zmínil Achillovu patu Harrisové

Trump a Harrisová si před debatou podali ruce.

ZPRÁVY PLUS (255)

Donald Trump nebyl s výsledkem střetu se svou oponentkou v boji o Bílý dům Kamalou Harrisovou spokojen, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Jan Macháček a dodal, že jeho „největší nepřítel je on sám“. V úterní debatě prý neshledal nic nového, navíc mu vadily „neskutečné demagogie z obou stran“. Amerikanista Michael Durčák podotkl, že téma migrace je Achillovou patou kandidátky demokratů.

Podle Durčáka šlo o vyrovnaný souboj. „Očekávalo se, že Trump jakožto zkušený debatér zaútočí na svou oponentku a ta se na pódiu rozsype. Oba odmítli odpovědět na některé klíčové otázky. Zatímco Harrisová byla dobře připravená, Trump byl postupně čím dál chaotičtější a nedokázal držet linku,“ zhodnotil v pořadu Zprávy Plus.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trump šokoval v debatě s Harrisovou. Migranti u nás kradou psy a kočky, pak je jedí

Že šlo o vyrovnaný střet, potvrdil i Macháček. „Z průběhu debaty byl nejspíše frustrovaný, ačkoliv to nedal znát. Svědčí o tom také to, že hned po konci výstupu se zúčastnil rozhovorů v předsálí, které organizovala stanice Fox News a při nichž chtěl ještě uvádět některé věci na pravou míru,“ připomněl komentátor.

Současně však odmítl, že by si republikán z televizního střetu odnesl naprostou porážku. „Pro ty, kteří se dění v USA věnují detailně, muselo být sledování celého pořadu utrpením. Ani z jedné strany jsem neslyšel nic nového, naopak zaznívaly neskutečné demagogie,“ míní Macháček. Dodal, že „největším nepřítelem Trumpa je Trump sám.

Durčák zmínil, že kromě ekonomické situace je ožehavou otázkou pro demokraty také migrace. „Administrativa současného prezidenta Joea Bidena udělala Harrisovou zodpovědnou za situaci na jižní hranici Spojených států. Problém neřešila, naopak vedení země prohlásilo, že k ilegálním migrantům budou přistupovat vstřícně,“ popsal.

Podle amerikanisty tak nyní bude záležet na tom, co se stane stěžejním tématem v posledních týdnech klání o Bílý dům. „Pokud se bude primárně řešit ekonomika a migrace, Trump má navrch. V případě favoritky demokratů je to Achillova pata, které se objektivně nedokáže zbavit,“ dodal.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Taylor Swiftová podpořila Harrisovou proti Trumpovi. Je to nadaná vůdkyně, uvedla zpěvačka

Tagy: