Zaspali jsme a jen tlacháme. Termíny k rozvoji jaderné energetiky jsou hrozné, míní experti

Bývalý předseda představenstva Pražské plynárenské Pavel Janeček, bývalý vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl a náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Třešňák

360° 23.8.2023

Ohledně rozvoje jaderné energetiky se v Česku reálně nic neděje. Termíny na další budování jádra nejsou zoufalé, ale přímo příšerné, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý předseda představenstva Pražské plynárenské Pavel Janeček. Bývalý vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl míní, že se u nás ohledně energetiky pouze „tlachá“ a zapomíná pracovat, v důsledku čehož nás předbíhají ostatní země. Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Petra Třešňáka (Piráti) Česká republika zaspala také v instalaci obnovitelných zdrojů.

„Místo tvorby strategií, koncepcí a takového bezobsažného tlachání, pojďme konečně naplňovat cíle, které byly definovány v roce 2011 a 2015, a které byly schváleny před třemi či čtyřmi lety. My ale místo toho opět diskutujeme, ale zapomínáme pracovat,“ řekl bývalý vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Míl.

ČTĚET TAKÉ: Rakušan asi nerozumí ekonomice. Vládní balíček sociálnímu smíru spíše uškodí, míní Šichtařová

V důsledku toho podle něj Českou republiku předběhly země, které byly v oblasti rozvoje plynových soustav, jaderné energetiky či modernizace energetického mixu výrazně za námi. „Vytváříme papír pro papír, jdeme jakoby formálně správně, ale nikoho nezajímá čas, termín ani peníze. Hlavně je to celé o marketingu. Tváříme se, jak hodně děláme, ale výsledek je nula,“ dodal Míl.

„Termíny, které jsou dány k rozvoji jaderné energetiky, nejsou zoufalé, ale příšerné. To, že u nás běží nějaký dotazník, v podstatě investory nezajímá. Tady se primárně v jaderné energetice reálně nic neděje,“ doplnil ho Janeček. „Situace je zoufalá dlouhodobě. Zaspalo u nás mnoho vlád,“ dodal.

Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu ale současná vládní koalice vzhledem k energetické situaci v Česku hodně udělala. „Za rok a půl této vlády se událo poměrně dost věcí, ať už ve vztahu k plynové infrastruktuře, obnovitelným zdrojům, ale vypsal se i tendr na nový jaderný blok,“ uvedl Třešňák.

Ten upozornil zejména na pomalý rozvoj obnovitelných zdrojů. „Nechci spekulovat nad tím, do jaké míry na to měl vliv nechvalně známý solární boom před 12 nebo 13 lety, nicméně to je taky jeden faktor. Chápu sice, že obnovitelné zdroje mají kapacitní faktor velmi nízký, u větru to je asi 30 procent, u solárů asi 10, nicméně i v tomto jsme zaspali,“ dodal.

Tagy:
zemní plyn Česká pirátská strana energetika Jaroslav Míl Pražská plynárenská Česko Petr Třešňák Pavel Janeček jaderná energie obnovitelný zdroj Soběstačné Česko