Milionová loupež hodinek v Brně: Soud poslal člena mezinárodního gangu na 7 let do vězení

Brněnské klenotnictví se stalo hned dvakrát terčem lupičů

Loupež hodinek za miliony

Sedm let ve věznici s ostrahou. Na tak dlouho poslal brněnský soud Litevce, který jako člen organizovaného gangu přepadl před několika lety klenotnictví v centru Brna. Pachatelé si tehdy odnesli hodinky za více než 4 miliony korun. Skupina navíc takto loupila po celé Evropě.

Bylo to absolutně nečekané, rychlé, drzé, ale účinné. Prvního dubna 2015 ve tři hodiny odpoledne vběhli čtyři ozbrojení muži do klenotnictví v samotném centru Brna. Začali rozbíjet výlohy a brali jen to nejcennější.

Mezi pachateli, po kterých policisté několik let marně pátrali, byl i Litevec Martinas Alexandravičius. Se svými komplici podle státního žalobce loupil po celé Evropě. Za zmínku stojí, že jen den před loupežným přepadením v Brně skupina přepadla jiné klenotnictví v Itálii.

Policisté nakonec všechny členy organizovaného gangu pochytali v různých koutech Evropy. Podařilo se jim ale zajistit jen zlomek uloupených hodinek. Litevec Alexandravičius, který je jako jediný souzený u nás, se k činu doznal. Ve vězení tak stráví 7 let.

Na stejné klenotnictví přitom před rokem zaútočila jiná skupina pachatelů. Pomocí auta nejprve vytrhli mříž a následně z prodejny vzali ty nejluxusnější hodinky. Škoda? 20 miliónů korun.

Byl jsem hlavně překvapen tou systematičností, se kterou vykrádali ty výlohy

„Byl jsem hlavně překvapen tou systematičností, se kterou vykrádali ty výlohy, skutečně v některých výlohách nezbyl ani kousek a samozřejmě ten tah na ty nejdražší značky a ty nejdražší kusy tam byl evidentní,“ popsal loni v říjnu majitel klenotnictví Jiří Hanák.

Ukradené hodinky za statisíce, které mají unikátní sériová čísla, nejspíš skončily na východním trhu. Tam se je pachatelé pokusili prodat za zlomkovou cenu. V tomto případě ale policisté ani po roce členy dobře organizovaného gangu nedopadli.

Tagy: