Manažeři ČEZ s milionovými odměnami jsou chudí příbuzní v porovnání s cizinou, tvrdí experti

Experti na energetiku Vladimír Štěpán a Jiří Gavor

Gavor a Štěpán o společnosti ČEZ

Manažeři společnosti ČEZ si na odměnách přišli na pěkné peníze. Generální ředitel Daniel Beneš má nárok na 35 milionů korun. Jak ale sám uvedl, v porovnání s jinými evropskými státy je to ještě málo. Na tom se v pořadu Zprávy Plus na CNN Prima NEWS shodli i experti na energetiku Jiří Gavor a Vladimír Štěpán.

„Chápu, že lidem se to zdá nemorální, nicméně Beneš to říkal správně. V porovnání se zahraničními protějšky jsou odměny českých manažerů spíše nižší. Tato odměna vůbec nevybočuje z normálního byznysu,“ uvedl Jiří Gavor, ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTĚ TAKÉ: Vláda s ČEZ riskuje. Zestátnění znamená konec burzy a posun na úroveň Ghany, varoval ekonom

S výrokem generálního ředitele ČEZ souhlasil i Vladimír Štěpán, podle kterého výše odměn firmě odpovídá. Zaráží ho spíše to, za co je manažeři získali. „ČEZ má odměny za to, že katastrofálně nakoupil elektřinu. Cena na burze se použila jen jako reference. A stát mu to doplácí. Chtěl bych vědět, jestli ji vyváží za stejnou cenu, za jakou ji bere od dodavatelů,“ nechal se slyšet Štěpán.

Oba experti se vyjádřili také k plánu vlády na zestátnění společnosti ČEZ. „Je to chyba, ceny nižší nebudou. Jen zbytečný krok a odvádění pozornosti od hlavních problémů. Zestátnění je k ničemu,“ míní Štěpán. Gavor se k plánu nestaví tak odmítavě. „Hlavní přínos zestátnění netkví v tom, aby ČEZ mohl manipulovat s trhem. Ale například výstavba dalších jaderných bloků. Je to příliš dlouhodobá a riskantní investice, státní kontrola tam je dobrá a prakticky nezbytná. Státu se hodí, aby měl k dispozici strategicky energetický podnik,“ řekl Gavor.

Tagy:
ČEZ CNN Prima NEWS experti energetika odměny Zprávy plus Jiří Gavor miliony Vladimír Štěpán zestátnění