Milionový turnaj v počítačové hře Counter-Strike. Který tým si odnesl tučnou odměnu?

NTC aréna v Bratislavě hostila milionový turnaj Tipsport CS:GO, který pořádala FTV Prima s agenturou PLAYzone.

Reportáž z MČR Tour v Bratislavě

Větší esportovou událost Slovensko ještě nezažilo. Bratislavská NTC Aréna o víkendu přivítala první turnaj ze série MČR Tour v týmové počítačové hře Counter-Strike: Global Offensive. Kromě nejlepších českých a slovenských týmů se v hlavním městě Slovenska ukázal také špičkový evropský celek Apeks. Kdo si nakonec odnesl cenný esportový pohár z první zastávky turnajové šňůry?

Dříve se na zdejších kurtech proháněli slavný slovenský tenista Miloš Mečíř nebo tenistka Dominika Cibulková. Také zde vystoupila kapela Imagine Dragons. První dubnový víkend ale NTC Aréna v Bratislavě patřila fanouškům profesionálního hraní her a turnaji Tipsport CS:GO Bratislava s milionovou finanční odměnou. Na organizaci se podílela FTV Prima společně s agenturou PLAYzone.

Do Bratislavy přijelo šest týmů z Česka a Slovenska, mezi kterými nechyběla ani tuzemská jednička Sinners. Klání se zúčastnily také celky Dynamo Eclot, Enterprise Esports, Entropiq Prague, eSuba a Sampi. Z Maďarska dorazilo mužstvo Budapest Five a největším favoritem turnaje byl evropský tým Apeks, v jehož sestavě se ukázal i slovenský střelec Martin Styk.

Právě on se v neděli večer mohl radovat z triumfu a výhry ve výši půl milionu korun. Radost si ale nemohl vychutnat přímo před domácím publikem. Styk totiž během pátečního dne onemocněl a všechny zápasy hrál z izolace. Zbytek jeho spoluhráčů usedl za počítače na pódiu bratislavské arény.

„Nevím proč, ale vždy, když jsem nemocný, tak se mi hraje lépe. Vůbec nevím, čím to je. Ale covid byl především první dva dny náročný. Časem se to zlepšilo a nemyslím si, že to na nás mělo takový dopad jako fakt, že jsem neseděl s týmem na pódiu. Nemohl jsem čerpat energii od fanoušků, ale věřím, že mi ji spoluhráči předali přes Teamspeak,“ řekl Martin Styk redakci CNN Prima NEWS po vítězství.

„Jsem rád, že jsme to dotáhli do vítězného konce. Nedávno jsme spolu začali hrát a už se nám povedl takový úlovek. Navíc na domácí půdě,“ potěšilo slovenského střelce.

Po triumfu hýřil radostí také jeho spoluhráč Joakim Myrbostad. „Pocity jsou velmi dobré, tyto turnaje nebývají snadné. Na podobném LAN turnaji jsem nebyl dva roky. Stejně to měli i mí spoluhráči. Z výsledku jsme nadšení,“ prohlásil Myrbostad.

Tuzemské týmy na severský celek nestačily

Osmadvacetiletý Nor patří k nejzkušenějším hráčům týmu Apeks. V minulosti hájil barvy známých klubů G2 Esports nebo FaZe Clan. Na svém kontě má bronzovou medaili z Majoru, který platí za neoficiální mistrovství světa ve hře Counter-Strike.

Hráč s přezdívkou „jkaem“ také ocenil atmosféru a fandění diváků: „Dělali maximum, aby to tady bylo skvělé, z toho jsem vážně šťastný,“ poznamenal před štábem.

Ve finálovém duelu Apeks vyzval tuzemskou CS:GO jedničku, tým Sinners. Liberecké mužstvo už třetím rokem vládne v Česku a snaží se uspět v mezinárodní konkurenci. Stále jim však kousek chybí, což potvrdilo i první klání z turnajové série MČR.

„Připravili se na nás a my jsme byli dost mimo. Apeks hráli moc pěkně a je škoda, že jsme dneska nehráli stoprocentně. Pokazili jsme spoustu kol, ve kterých jsme měli výhodu,“ prohlásil po utkání David Bílý ze Sinners.

Finálový souboj navštívilo v NTC aréně několik stovek diváků a na živý přenos na platformě Twitch.tv se v jeden moment dívalo více než 16 tisíc diváků.

„Myslím, že lidé na místě si to určitě užili. Atmosféra tady byla neskutečná, jak je na našich akcích zvykem. Kromě spousty influencerů z Česka a ze Slovenska, se kterými se diváci mohli potkat, tu byly i autogramiády, soutěže na pódiu o partnerské dárky. Bylo tu dost aktivit, i když se zrovna nehrálo,“ uvedl Pavel Kristián z organizačního týmu PLAYzone.

Sinners a také další tuzemské týmy dostanou šanci na reparát už v červnu, kdy se odehraje druhý turnaj MČR Tour. Celá série vyvrcholí v listopadu na finálovém turnaji Mistrovství České republiky v Brně. Celkově se v letošní sezóně hraje o výhry ve výši čtyř milionů korun.

Tagy: