Miloval je celý národ. I když už zbyli jen dva, večerníčkoví medvědi dál lákají turisty

Medvědárium Beroun

Medvědárium v Berouně

Známe je z oblíbeného večerníčku. Tehdy byli Matěj a Kuba ještě medvíďata. Vyrostli z nich ale pořádní medvědi. A za těmi jsme se vydali na Městskou horu v Berouně, kde našli tito chlupatí krasavci před před 22 ti lety svůj domov. Patřil k nim ještě Vojta. Ten ale před několika lety odešel do medvědího nebe.

Návštěva dvou medvědů z berounské Městské hory, kteří si dokonce zahráli i ve Večerníčku, začíná pořádným krmením. Bramborovou kaší s máslem. Medvědi si na ní velmi pochutnají. „Jsou tady od roku 2000, konkrétně od října. Narodili se v lednu 2000. Takže teď slavili 22 let a za chvíli to bude i 22 let, co jsou zde v Berouně,“ říká David Uher, správce Medvědária Beroun, v pořadu Prima Česko.

Jak vypadá taková ideální medvědí chvilka? Nadlábnout se a schrupnout si. Mimochodem, medvědi jsou všežravci a můžete je vidět i při pastvě. „Jinak mají rádi hodně zeleniny, brambory, řepu, mrkev, nepohrdnou ovocem, například i hroznové víno je pro ně delikatesa. Milují med, stejně tak jako si rádi dají maso, takže opravdu si myslím, že je spousta surovin a potravin, se kterými je dokážete zaujmout,“ vyjmenovává oblíbené pochoutky medvědů Uher.

Oficiální obyvatelé Berouna

Medvědi Kuba, Matěj a donedávna také ještě Vojta se stali oficiálními obyvateli města Beroun. Ostatně to dokazují i jejich navždy platné občanské průkazy. Chovatelé medvědům navíc zasadili ve výběhu tři ovocné stromy. Mirabelky. I jejich plody jim přijdou k chuti. A jejich apetitu chtějí chovatelé využít. „Vymýšlí se pro ně takové hlavolamy pro získání potravy, která je umístěna vevnitř. Jedná se o jejich takovou neoblíbenější disciplínu,“ prozrazuje správce Medvědária.

Pokud se za medvědy vydáte v horkých letních dnech, tak vás určitě potěší, že hned vedle jejich výběhu je příjemné občerstvení, kde si můžete dát něco dobrého k pití. Seženete tam i zajímavé suvenýry, pokud budete chtít malou vzpomínku na to, že jste tady byli.

Tagy: