Milovníci českého filmu v šoku. Zemřela oblíbená herečka Zdena Hadrbolcová

Pohřeb legendární herečky Zdeny Hadrbolcové si nenechala ujít řada známých osobností.

Zemřela herečka Zdena Hadrbolcová

Český film zasáhla smutná zpráva. Ve věku 86 let zemřela herečka Zdena Hadrbolcová. Diváci ji mohou znát například ze snímků Slavnosti sněženek, František je děvkař nebo Probudím se včera. Proslavily ji také seriály My všichni školou povinní a My z konce světa.

O úmrtí divadelní a filmové herečky Zdeny Hadrbolcové informoval web Blesk.cz s tím, že měla zemřít v léčebně dlouhodobě nemocných, kde byla poté, co loni před Vánoci prodělala mozkovou mrtvici a téměř měsíc strávila v nemocnici.

ČTĚTE TAKÉ: Bárta nahrál nové album, inspiroval ho i Kevin Costner. Vytvořil jsem vlastní svět, popsal

Hadrbolcová se narodila 13. července 1937. Vystudovala francouzské gymnázium a poté nastoupila na DAMU. V ročníku byla s dalšími hereckými hvězdami jako například Ninou Divíškovou, Františkem Husákem a Libuší Švormovou. Po absolvování nastoupila do Divadla S. K. Neumanna (dnes Divadlo Pod Palmovkou), kde vydržela 30 let. Pak následovala angažmá v Divadle Komedie a Rubín. Od roku 2004 působila v Divadle Na zábradlí a vystupovala také s divadelním studiem Továrna a v Divadle V Řeznické.

Přestože ve filmech a seriálech hrála většinou maminky nebo tetičky, sama děti nechtěla. „Byla to moje volba. Nikdy jsem děti nechtěla, což neznamená, že bych je neměla ráda. Naopak k nim chovám něžné city, ale nikdy jsem si neuměla představit, že bych měla svoje vlastní,“ svěřila se v minulosti časopisu Sedmička Hadrbolcová, která hrála ve snímcích Už zase skáču přes kalužePáni kluciNávrat idiota či František je děvkař. Výrazné byly její role v seriálech My všichni školou povinníMy z konce světaLétající Čestmír nebo Křeček v košili.

Do manželství vstoupila pouze jednou, když si v mládí vzala svoji studentskou lásku. „Byla jsem vdaná jen kratičce, v podstatě z romantismu, a celým způsobem života jsem zůstala slečna. Ve svatební ráno jsem plakala, ale maminka řekla, že když už to stálo tolik peněz, že jsem si to měla rozmyslet dříve,“ řekla časopisu Sedmička. Velkou lásku poznala až v pozdějším věku, když se zamilovala do dokumentaristy a kameramana Jiřího Průchy. Nevzali se, ale měli spokojený vztah.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Připadal jsem si jako skutečný princ, vzpomíná Trávníček na natáčení ikonické Popelky

Tagy:
divadlo herečka česká kinematografie Zdena Hadrbolcová Divadelní fakulta Akademie múzických umění My všichni školou povinní