Česko zasáhne tlaková níže Domingo. Na západě přinesla bouře, hrozí silný vítr

Ve Velké Británii může dojít k události, která nastává jednou za 250 let.

V sobotu bude obloha v Česku převážně polojasná až oblačná, srážky by se měly objevit až k večeru. Nejvyšší teploty vystoupají k 12 °C. V neděli bude situace obdobná, počasí však ovlivní tlaková níže Domingo, která na západě přinesla bouře.

V sobotu bude polojasno až oblačno, místy i skoro jasno. Ráno se mohou objevit ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Odpoledne začne oblačnosti přibývat, k večeru na západě hrozí slabý déšť. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 8 až 12 °C, na horách kolem 3 °C.

Do 10. hodiny je v platnosti výstraha, a to před povodněmi v částech Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. „Očekávají se vzestupy hladin řek, kdy se voda ještě nevylévá z břehů. Možnost zvýšeného odtoku vody a snížení stability stromů v podmáčené půdě,“ informovali meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

ČTĚTE TAKÉ: Toskánskem se prohnala bouře provázená vytrvalými lijáky. Bouře Ciarán už má 15 obětí

Přes střední Evropu bude v noci na neděli přecházet okluzní fronta. Za ní k nám bude proudit oceánský vzduch od západu. Čeká se zataženo až oblačno, místy by se mohl objevit déšť nebo mrholení. S ránem by však na většině území Čech měly srážky ustávat. Nejnižší teploty klesnou k 8 až 4 °C.

Neděle bude zpočátku zejména na Moravě a ve Slezsku zatažená, na východě a jihovýchodě s deštěm. „Můžeme čekat také silnější vítr. Je to dáno tím, že nás bude ovládat tlaková níže, kterou pojmenovala portugalská služba Domingo a která přinesla na západní pobřeží Evropy bouřlivé počasí,“ sdělil pro CNN Prima NEWS meteorolog Josef Hanzlík. Nejvyšší denní teploty vystoupají k 9 až 14 °C.

Tagy: