Místo čepice si připravte deštníky. Začátek roku bude teplý a deštivý, pak se mírně ochladí

Do konce týdne si užijeme teplého počasí. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) budou denní teploty atakovat až 15 °C. Obloha bude převážně zatažená až oblačná a místy počítejte také s deštěm. Teploty přes deset stupňů Celsia vydrží i začátkem nového týdne. Pak se mírně ochladí, mrazy se ale zatím nevrátí.

V platnosti je s koncem roku výstraha před silným větrem. Varování před silným větrem, který může dosahovat v nárazech více než 65 km/h, platí až do nového roku pro Olomoucký a Moravskoslezský kraj. „Hrozí poškození stromů a lesních porostů, menší škody na budovách a nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi. Mohou nastat i komplikace v dopravě,“ uvádějí meteorologové.

Ke konci týdne se značně oteplilo. Ačkoliv v sobotu 31. prosince bude převážně zataženo až oblačno a místy se objeví dešťové přeháňky, mají nejvyšší denní teploty atakovat 15 °C. „V sobotu zesílí teplejší jihozápadní proudění, proto budou teploty zejména v Čechách stoupat nezvykle vysoko,“ sdělili meteorologové. Připomněli, že půjde o druhý takto teplý poslední den roku po sobě. Loni na Silvestra dosáhla v Česku teplota ojediněle také 15 stupňů Celsia a padla řada teplotních rekordů.

Podobné počasí ovládne také neděli. Převážně bude polojasno, ojediněle, zejména na Moravě, se objeví mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty klesnou na 11 až 6 °C, přes den se vyšplhají na 11 až 15 °C, na Moravě naměříme 7 až 11 °C.

Začátkem příštího týdne budou ještě teploty překračovat deset stupňů Celsia. Postupně se sice mírně ochladí, mrazivé počasí ale nedorazí, a to ani v noci.

Tagy: