Místopředseda hnutí STAN Farský odložil svůj let do USA. Čeká, až vláda dostane důvěru

Jan Farský

Ve Sněmovně se řeší financování STAN

Poslanec Jan Farský zatím svůj let do USA odkládá. Podle informací Hospodářských novin počká, až vláda dostane důvěru. Do Oregonu místopředseda hnutí STAN míří na půlroční stáž na univerzitě. Jeho projekt podpořila Fulbrightova komise, získal i stipendium.

Odložení letu má na svědomí dlouhé jednání Sněmovny. Koaliční vláda Petra Fialy (ODS) totiž žádá o důvěru. Od středečního rána dolní komora jednala celkem 22 hodin, poslanci budou pokračovat ve čtvrtek vpodvečer.

„Je to pro mě obrovská pocta, ale také jedinečná možnost dál rozvíjet svou profesní dráhu,“ vysvětlil Farský. Stáž konzultoval s předsedou STAN Vítem Rakušanem i premiérem Petrem Fialou (ODS).

„Jsem rád, že mě oba v mém dalším osobním i profesním růstu podpořili,“ podotkl. Při stáži bude posílat poslanecký plat několika neziskovým organizacím. Ubezpečil, že v případě zásadních hlasování ve Sněmovně je připraven kdykoliv přiletět zpět.

Předsedou klubu STAN bude Cogan

Předsedou poslaneckého klubu STAN místo Farského bude Josef Cogan. Vládní hnutí o tom informovalo v tiskové zprávě. Prvním místopředsedou klubu STAN bude po jmenování Petra Gazdíka ministrem školství Lukáš Vlček. Místopředsedkyněmi klubu STAN zůstávají Věra Kovářová a Michaela Opltová, nově je doplnili Jan Lacina, Viktor Vojtko a Jan Kuchař.

Dlouholetý starosta města Nová Paka Cogan byl poslancem mezi lety 2010 a 2013, do Sněmovny se vrátil po loňských volbách. Dosud byl místopředsedou klubu. „Je to pro mě obrovská čest, vážím si důvěry našich poslanců. Máme před sebou těžké období a spoustu úkolů. Věřím ale, že budeme pokračovat v práci, ve změně, kterou jsme už započali,“ uvedl v tiskové zprávě.

Tagy:
cesta ODS Sněmovna poslanci Jan Farský Starostové a nezávislí poslanecká sněmovna vláda důvěra Oregon USA hnutí STAN Hospodářské noviny vláda Petra Fialy Josef Cogan