Divoké poslední minuty v boji o Evropu: Plzeň vyhrála gólem v nastavení, Boleslav remizovala

Dva české fotbalové týmy ve čtvrtek vstoupily do boje o Evropu a v obou případech se rozhodovalo těsně před závěrečným hvizdem. Fotbalisté Plzně v úvodním zápase závěrečného 4. předkola Evropské ligy doma udolali Heart of Midlothian 1:0 gólem v poslední z šesti nastavených minut. Mladá Boleslav v Konferenční lize remizovala doma s Paksem 2:2. Český tým vedl od 65. minuty po vlastním gólu Ákose Kinyika, v 80. a 85. minutě ale skóre otočili střídající Dániel Böde a Kristóf Papp. V závěru byl vyloučen Bence Lenzsér a z následného přímého kopu vyrovnal v sedmé minutě nastavení Tomáš Ladra.

O vítězství favorizovaných Západočechů v duelu třetích celků svých domácích soutěží z minulé sezony rozhodla vlastní branka střídajícího Daniela Oyegokeho, který si srazil míč do sítě v souboji s Jhonem Mosquerou. Odveta se odehraje v Edinburghu za týden.

ČTĚTE TAKÉ: Sparta vykročila k Lize mistrů. Po výhře na hřišti Malmö stačí Pražanům udělat poslední krok

Viktoria udržela neporazitelnost v sezoně a v osmém soutěžním utkání tohoto ročníku posedmé zvítězila. Svěřenci trenéra Miroslava Koubka usilují o pátou účast v hlavní fázi Evropské ligy a první od sezony 2017/18. Za postup by inkasovali bonus 4,31 milionu eur (108 milionů korun). V případě vyřazení by přešli do základní části Konferenční ligy, s níž je spojena prémie 3,17 milionu eur (80 milionů korun).

„Bylo to vydřené vítězství. Jet k odvetě s jednobrankovým náskokem je daleko lepší, než kdyby to byla remíza 0:0. Vedeme 1:0, jsme v poločase. Uděláme vše pro to, abychom to zvládli,“ řekl na tiskové konferenci Koubek.

Plzeňský kouč nasadil až na jeden post stejnou základní sestavu jako ve vítězné domácí odvetě 3. předkola proti Kryvbasu Kryvyj Rih. V ofenzivě po brance ve víkendovém utkání nejvyšší soutěže v Českých Budějovicích dostal šanci Jirka a na lavičce tentokrát začal Slončík.

Po opatrnějším úvodu jako první zahrozili Západočeši, proti Havlově hlavičce zblízka ale v 18. minutě zasáhl jednačtyřicetiletý gólman Gordon. O dvě minuty později po Šulcově střele z vápna za již překonaným brankářem odvrátil míč záložník Grant.

Ve 35. minutě po Jirkově centru hlavičkoval těsně vedle Havel a Vašulínův pokus zblokoval obránce. V závěru první půle začali hrozit i hosté, které hnal dopředu vyprodaný „kotel“ fanoušků. Ve 39. minutě si zaběhl za obranu Vargas, pokusil se přelobovat gólmana Tvrdoně, ale vracející se Dweh gól odvrátil.

Poté měl dvě dobré šance krátce po sobě Shankland. Kapitán Hearts ale Tvrdoně nepřekonal ranou z hranice vápna ve 44. minutě ani chvíli nato, kdy domácí gólman jeho pokus vykopl. Hearts zahrozili i krátce po změně stran, Vargas však po brejku přestřelil.

Na opačné straně se v 54. minutě probil do pokutového území Červ a vypálil Šulc, Gordona však zblízka nepřekonal. Trenér Koubek dvakrát vystřídal a na trávník poslal Cadua a trochu překvapivě mladíka Bella.

Západočeši se jen složitě dostávali přes obranu hostů. Když už se to v 78. minutě povedlo Šulcovi, trefil jen soupeře do hlavy. Hearts příliš nepřipomínali tým, který od poloviny května nezvítězil a o víkendu vypadl v Ligovém poháru na stadionu druholigového Falkirku.

V druhé půli srdnatě bránili a nedávali favoritovi příliš prostoru. Přesto se nakonec Viktoria vítězného gólu dočkala. Za polovinou nastaveného času se ještě Šulcův centr snesl podél brankové čáry mimo, ale v poslední minutě nacentroval Cadu a další střídající hráč Mosquera donutil důrazem Oyegokeho k vlastní trefě. Míč se odrazil do sítě od tyče.

„Snažil jsem se vyčkat na zadní tyči. Když jsem viděl balon, snažil jsem se odstrčit obránce. On se lekl a padl z toho gól,“ řekl Mosquera klubové televizi. „Jhon je se svou rolí smířený, kdykoliv je mužstvu ochoten maximálně pomoci. V tom prostoru, jak padla branka, dal už ve své kariéře řadu gólů. Jeho přínos pro mužstvo je stále cenný,“ řekl Koubek.

Divočina v Mladé Boleslavi

Středočeši, kteří jsou v pohárech po pěti letech, usilují o třetí účast v hlavní fázi evropské soutěže. Skupinu hráli pouze v sezonách 2006/07 a 2007/08 v Poháru UEFA. Přes předkolo nepřešli sedmkrát v řadě.

Mladoboleslavští fotbalisté po dvou výhrách nad litevským Transinvestem a vítězství a remíze s Hapoelem Beer Ševa neprohráli v této pohárové sezoně ani pátý zápas. Zároveň potvrdili dobrou bilanci na svém hřišti, kde z pěti soutěžních utkání ztratili jen dvěma remízami. Paks neprohrál venku na evropské scéně počtvrté za sebou.

Mladá Boleslav vstoupila do utkání lépe a úvodní půlhodinu na hřišti dominovala, přestože si nevytvořila mnoho šancí. Střely Maška i Kušeje z nadějných pozic zablokovala obrana hostů, druhý jmenovaný měl ale v 28. minutě největší gólovou příležitost první půle. Po Marečkově kolmici běžel Kušej sám na brankáře Simona, trestuhodně však minul.

Úřadující maďarští vicemistři postupně vyrovnali hru a ve 34. minutě poprvé zahrozili, Pappovu hlavičku po rohovém kopu skryl Trmal do rukavic. Ještě lepší pozici měl krátce před přestávkou po standardní situaci Sakaly, na gól z nedělního ligového duelu při porážce 2:3 v Olomouci ale nenavázal.

Paks se po celý zápas spoléhal hlavně na dlouhé nakopávané míče, i proto trenér Bognár poslal do druhé půle na hřiště téměř dvoumetrového útočníka Tótha. Přesto znovu převzali iniciativu domácí a v 65. minutě přetavili převahu v gól. Matějovský vyslal kolmicí Kušeje, jehož nabídku před bránu si srazil do vlastní sítě dobíhající stoper Kinyik.

Hosté se záhy mohli dostat k vyrovnání. V 70. minutě Ötvös upadl ve vápně po souboji s Maškem a sudí Kikačeišvili nařídil penaltu. Vzápětí asistent signalizoval ofsajd, a tak se zkoumání s asistencí videorozhodčího protáhlo na pět minut. Gruzínský sudí po zhlédnutí opakovaných záběrů nakonec pokutový kop odvolal.

V 80. minutě už maďarský celek udeřil. Spolupráci vysokých útočníků Tótha s Bödem zakončil druhý z nich po šikovné kličce a suverénní střele do Trmalova protipohybu. Sedmatřicetiletý bývalý reprezentant se prosadil pouhých 108 sekund od svého příchodu na hřiště.

Böde byl o pět minut později i u druhé branky svého týmu. Na pravé straně udržel míč proti přesile, jeho střílený centr napříč malým vápnem Trmal jen škrtl a na zadní tyči zakončil Papp.

Středočeši si v závěru vytvořili tlak a nakonec dokázali ještě srovnat. Lenzsér „šlapákem“ zfauloval před pokutovým územím Jawa, viděl druhou žlutou kartu a následně Ladra výstavní střelou o břevno překonal Simona. Ofenzivní opora Mladé Boleslavi navázala na dvě trefy z odvety na hřišti Hapoelu Beer Ševa, kde se rovněž prosadila z přímého kopu. Jeho tým v pohárech prohrál jediné z posledních devíti utkání.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Úspěšný jezdec Ondřej zemřel při závodě v Albrechticích. Zdrcení lidé mu posílají vzkazy

Tagy:
Maďarsko UEFA FK Mladá Boleslav fotbal sport Evropská konferenční liga UEFA Tomáš Ladra Marek Matějovský Dániel Böde Kristóf Papp Bence Lenzsér