Pro Československo získal olympijskou medaili. Pak kvůli hazardu skončil slavný boxer na ulici

Ze záře reflektorů na absolutní dno. Tak by se dal shrnout životní příběh slovenského boxera Jána Franka, který pro Československo v roce 1980 vybojoval bronzovou olympijskou medaili. Během 90. let přišel kvůli hazardu o majetek i o manželství a skončil na ulici. V posledních letech se ale jeho život přece jen obrací k lepšímu.

Skvělý boxer Ján Franek vybojoval na moskevské olympiádě roku 1980 v lehké střední váze pro Československo bronzovou medaili. Před vstupem do ringu býval dle svých slov nervózní a plný emocí. „Pokud jsem byl nervózní, zápas dopadl dobře. Pokud jsem byl uvolněný a smál se, prohrál jsem,“ řekl Franek v podcastu Po životě s Tomášom Verešom.

ČTĚTE TAKÉ: Válka ve slovenském nároďáku. Hokejisté i trenéři se ostře hádají kvůli Rusku, hrozí bojkot

Po olympiádě se Franek stal jednou z československých sportovních celebrit, informuje web Nový Čas. „Byl jsem jako seriálová hvězda. Mladý, opálený, s účesem jako John Travolta,“ popsal Franek. Sám boxer přiznává, že mu sláva trochu stoupla do hlavy, ale podle něj nešlo o nic špatného. „Proč bych neměl být pyšný? Vždyť jsem vyhrál olympijskou medaili,“ řekl Franek.

Problémy přišly až v 90. letech. „Tehdy jsem udělal chybu. Dostal jsem práci v kasinu, kde potřebovali ochranku. Trvalo mi tři měsíce, než jsem se naučil hrát, pak jsem tomu propadl a stal se závislým,“ řekl Franek. Box ho podle jeho slov postupně přestal bavit a hazard ovládl jeho život.

„Nejdřív jsem třikrát za sebou vyhrál a myslel jsem si, že to umím. Pak jsem začal prohrávat a musel jsem vybírat ušetřené peníze. Postupně se to stupňovalo a po roce už to nešlo zastavit. Doma mi začaly docházet peníze. Třikrát jsem byl na odvykačce a rozvedl jsem se. Všichni mě opustili, a tak jsem chodil do heren. Postupně jsem prohrál auta, byty a zůstal na ulici,“ řekl Franek.

Veřejnost se o něj opět začala zajímat, když jeho dcera Barbora vyhrála v roce 2009 slovenskou Miss, informuje portál Šport24.sk. „Žil jsem na ulici a stále žiji jako bezdomovec. Málokdo mě pozná. Nejhorší bylo, když mi byla zima a měl jsem hlad,“ řekl. Jeho situace se však postupně začala zlepšovat. V roce 2015 si zahrál ve slovenském filmu Koza a nyní má i stálý příjem. „Teď jsem šťastný a cítím se dobře. Dostávám olympijskou rentu a už můžu žít. To nejhorší mám za sebou a prožívám lepší život, než předtím,“ uzavřel bývalý boxer.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Dvacetileté výročí smrti Ivana Hlinky. Neskutečná osobnost, vzpomínají hráči i jeho žena

Tagy:
box Moskva Olympijské hry boxer sport Rusko bojová umění hazardní hra sportovní disciplína Ján Franek