Mladé, svěží a s osobitým charakterem. Čím se svatomartinské víno liší od ostatních?

Svatomartínské víno

Otevření svatomartinského vína

Svatomartinské víno se poprvé ochutnává na svatého Martina. Nejen vinaři, ale i milovníci svatomartinského vína na něj netrpělivě čekají. S první sklenkou se totiž ukáže, zda se ročník 2021 vydařil a jestli je opravdu důvod k oslavám. Na jednu takovou slávu ve vinařství Kutná Hora zavítala také reportérka CNN Prima NEWS Karolína Oehmova.

Svatomartinské oslavy se ve spojitosti s ochutnáváním vína do podvědomí veřejnosti dostávají až v posledních letech. A to je veliká škoda. Tato vína totiž mají osobitý charakter a určitě si rozšíření do společnosti zaslouží.

„Svatomartinská vína jsou mladá, svěží a čerstvá, která zrála pouze pár týdnů a už za tu krátkou dobu si dokázala získat svůj osobitý charakter,“ říká Lukáš Rudolfský, majitel a generální ředitel vinařství v Kutné Hoře.

Není víno jako víno

Každé svatomartinské víno prochází laboratorním rozborem a je posuzováno odbornou komisí. Musí splňovat kritéria na aroma, barvu a chuť. Jeho výroba se od toho ostatního nijak neliší. Jen hrozny na svatomartinské víno se sbírají o něco dříve. Ideální doba pro zkonzumování je pak do Velikonoc následujícího roku.

Už na něj máte chuť? Tak tady je malý tip, co si k takovému vínu dopřát k jídlu. „Svatomartinské víno se nejvíc hodí k tučnějším jídlům, jelikož jsou svěží a aromatická. Ideální volbou je pak samozřejmě svatomartinská husa,“ doporučuje Rudolfský a při té příležitosti diváky zve na Svatomartinské hody, které se uskuteční tuto sobotu 12. 11. v Galerii Středočeského kraje, kde návštěvníci budou moci ochutnat přes 80 vzorků svatomartinského vína a husí speciality od místních restauratérů.

Tagy: