Víno i pivo pro mladistvé? Kandidát Spolu navrhuje zpřístupnit alkohol už od šestnácti

Alkohol u mladistvých

Povolit alkohol mladistvým, i tím se snaží voliče zaujmout někteří kandidáti do Sněmovny. Tomáš Kalivoda (ODS) by rád pivo nebo víno povolil šestnáctiletým. Varují před tím však odborníci i ostatní politici.

Mladí stejně pijí, tak jim to pojďme oficiálně povolit. S takovým nápadem před volbami přichází jeden z kandidátů koalice Spolu. Navrhuje, aby pivo, víno případně šumivé víno mohli pít lidé už od 16 let věku. Například v Německu je to možné pod dozorem rodičů dokonce od 14 let.

„Navrhuji, aby pivo, víno případně šumivé víno mohli pít lidé již od 16 let věku. Například v Německu, tak je možné dokonce od 14 let, ale když jsou u toho rodiče,“ navrhuje Tomáš Kalivoda (ODS).

Jenže v Česku je pití u mladých problém už teď. Lékař Michal Miovský, který řeší závislosti, upozorňuje, že je tu pro ně alkohol skoro nejdostupnější v Evropě. „V podstatě i ta hranice 18 let není super bezpečná, protože třeba centrální nervová soustava zraje až do zhruba 21., 22. roku, takže po této stránce je to úplně neobhajitelné,“ upozorňuje expert.

„Hloupé, nesmyslné. Nevymýšlejme, prosím, žádné nové nesmysly před volbami,“ říká Roman Onderka (ČSSD). „A jak to chcete měřit nebo kontrolovat? Já myslím, že to je špatně. Jsem i předseda protidrogové rady a tam to samozřejmě řešíme, protože ta spotřeba alkoholu je u nás stále vysoká a měli bychom dělat všechno proto, aby se snížila. Samotná ODS, kterou kandidát zastupuje, nemá jasný názor,“ míní Andrej Babiš.

„Já to nepokládám za zásadní věc, která by měla posunout Českou republiku, ale je to určitě věc o které se bude debatovat,“ míní Martin Kupka (ODS), který je součástí koalice, která návrh předkládá.

A pro úpravu by nezvedl ruku ani bývalý šéf brněnské pobočky Národní protidrogové centrály Robert Šlachta, který se zkouší dostat do Sněmovny s hnutím Přísaha. „Snižování jakékoliv hranice podávání alkoholických tabákových výrobků je nesmysl, takže já jsem naprosto proti tomu,“ řekl Šlachta.

Víno nebo pivo k jídlu si můžou dát od 16 let ve Skotsku. Od 17 let se pije v Řecku nebo na Maltě. Naopak ve Spojených státech je pít povoleno až od jednadvaceti.

Tagy: