Ráno do školy, odpoledne pro medaili. Kdo jsou nejmladší sportovci v historii olympiády?

Olympijské hry jsou scénou, na které měří síly elita světového sportu. Nezřídka kdy ji vyzvaly i školou povinné děti, a dokonce dosáhly na medaili. Kdo jsou nejmladší účastníci historie pod pěti kruhy?

Dimitrios Loundras (10 let, Řecko)

Dimitrios Loundras je považován za nejmladšího sportovce, který kdy soutěžil na olympiádě. V roce 1896, během prvních moderních her v Aténách, mu bylo pouhých deset let. Loundras se představil v gymnastice a získal bronzovou medaili v týmové soutěži na bradlech, připomněl web Topend Sports.

ČTĚTE TAKÉ: Nevezeme domů úspěchů, ale zkušeností, vymlouvali se čeští olympionici už za císaře pána

Kusuo Kitamura (14 let, Japonsko)

Nejmladším mužským olympijským vítězem v individuálním sportu je Kusuo Kitamura. V roce 1932 na olympijských hrách v Los Angeles vyhrál zlatou medaili v plavání na 1 500 metrů volným stylem. Bylo mu čtrnáct let.

Marjorie Gestringová (13 let, USA)

Marjorie Gestringová je nejmladší ženskou sportovkyní, která kdy dosáhla na zlato v samostatné disciplíně. V roce 1936, na olympiádě v Berlíně, vyhrála soutěž ve skoku do vody z třímetrového můstku. Bylo jí třináct let. Tento výkon zůstává jedním z nejpůsobivějších momentů v historii sportu. Gestringová je také zapsána v Guinnessově knize rekordů.

Inge Sørensenová (13 let, Dánsko)

Na olympiádě v Berlíně v roce 1936 zazářila také třináctiletá dánská plavkyně Inge Sørensenová. Ta získala bronzovou medaili v závodě na 200 metrů prsa.

Nadia Comaneciová (14 let, Rumunsko)

Nadia Comaneciová se proslavila na olympijských hrách v roce 1976 v Montrealu, kde předvedla první dokonalé vystoupení ohodnocené deseti body v historii olympijské gymnastiky. Během těchto her zaznamenala celkem sedm desítek a stala se vítězkou ženského víceboje. Kromě toho získala zlaté medaile na bradlech a kladině, stříbro v týmové soutěži a bronz ve cvičení na prostných. Její výkon změnil historii sportu a přinesl jí mezinárodní slávu. Další dvě zlaté a dvě stříbrné medaile přidala o čtyři roky později v Moskvě.

Dominique Moceanuová (14 let, USA)

Dominique Moceanuová byla nejmladší členkou amerického ženského gymnastického týmu na olympijských hrách v Atlantě 1996, známého jako „Sedm statečných“. I když ji zranění vyřadilo z individuální soutěže, pomohla americkému týmu vybojovat zlato. Byla také nejmladší sportovkyní, která se kdy objevila na krabičce cereálií Wheaties, připomněl magazín Teen Vogue.

Tara Lipinskiová (15 let, USA)

Tara Lipinskiová je nejmladší olympijskou vítězkou v krasobruslení. Na zimních olympijských hrách v Naganu v roce 1998 uspěla ve věku patnácti let, čímž překonala předchozí rekord nejmladší šampionky Sonji Henieové.

Sky Brownová (13 let, Velká Británie)

Sky Brownová, britsko-japonská skateboardistka, se v roce 2020 na Letních olympijských hrách v Tokiu stala jednou z nejmladších vítězek historie. Při premiéře svého sportu pod pěti kruhy ukořistila bronzovou medaili ve skateboardingu v disciplíně park.

Brownová je známá svou aktivitou na sociálních sítích, kde sdílí své skateboardové výsledky, tréninky i osobní život. Proslula větou: „Když lidé vidí mě, nejmenší dívku, jak dělám největší trik, tak každý může uvěřit, že dokáže cokoli.“

Kokona Hirakiová (12 let, Japonsko)

Jen o měsíc mladší než Sky Brownová byla ve stejné soutěži japonská skateboardistka Kokona Hirakiová. Získala stříbro v disciplíně park, čímž se stala nejmladší olympijskou medailistkou za posledních 85 let.

Momiji Nishiya (14 let, Japonsko)

Momiji Nishiyaová vyhrála zlato v ženské streetové disciplíně skateboardingu na olympijských hrách v Tokiu 2020. Stala se nejmladší japonskou olympijskou vítězkou v historii.

Quan Hongchanová (14 let, Čína)

Quan Hongchanová na olympijských hrách v Tokiu v roce 2020 ukořistila zlatou medaili v soutěži skoků do vody z desetimetrové skokanské věže. A zcela zaslouženě. V obou kolech soutěže byla první. Celkem měla náskok zcela výjimečných 40 bodů. Hongchanová je dosud nejmladší šampionkou této disciplíny.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Drag queens byli chyba. Pořadatelé olympiády se omluvili křesťanům za úvodní ceremoniál

Tagy: