Kamaráda uškrtil tkaničkou a hodil ho do kanálu. Ve vězení stráví mladý muž 17 let

Muž v poutech

Soud k vraždě tkaničkou od bot

Vrchní soud v Praze potvrdil rozsudek městského soudu a poslal na 17 let do vězení 24letého Jana Béma. Ten v Hostivaři uškrtil svého kamaráda tkaničkou a potom ho v bezvědomí hodil do kanálu. Motivem vraždy měly být peníze, pachatel totiž zároveň vykradl kamarádův byt a snažil se rozprodat jeho věci. Rozsudek je pravomocný.

Přestože 24letý Jan Bém svého činu u soudu litoval, porotu neobměkčil. Ta potvrdila rozsudek městského soudu, tedy 17 let za mřížemi a dvoumilionové odškodné pro pozůstalé. Rozsudek Vrchního soudu v Praze už je pravomocný. Je možné proti němu podat maximálně dovolání, a to k Nejvyššímu soudu.

„Vražda je sama o sobě brutální čin, ovšem v tomto případě je motiv spíš majetkový či finanční. Situace pana obžalovaného nebyla dobrá,“ uvedla k případu státní zástupkyně Kateřina Boudová.

Vrah a jeho známý v listopadu roku 2019 popíjeli v baru v Hostivaři. Z podniku se opilí vydali do rychlého občerstvení. Po cestě však mladý muž Slováka napadl a chtěl ho zabít. Škrtil ho tkaničkou, a když upadl do bezvědomí, vzal mu telefon a peněženku s platební kartou. Poté jej odtáhl ke kanálu, otevřel víko a muže do něj hodil. Tělo se našlo až v pražské čističce odpadních vod.

Po činu se pachatel několikrát pokusil ukradenou platební kartou zaplatit a vybrat z účtu peníze. Z bytu své oběti pak odnesl laptopy, oblečení, boty a další věci. Muž se přiznal k tomu, že sebral platební kartu a pokoušel se na Slovákův pas vybrat peníze. Připustil také, že vykradl jeho byt.

Zcela však odmítl, že by chtěl muže kvůli penězům zavraždit. Mladík uvedl, že Slováka strčil v hádce do hrudníku, ale hned šel pryč. Když ho prý chtěl později zkontrolovat, už ho nenašel. Sebral proto bundu s jeho doklady, telefonem, kartou i klíči a odešel.

Tagy: