Mlsna: Přebírám úřad po aférách, které mohly srazit jeho důvěryhodnost

Petr Mlsna

Mé vítězství na post šéfa Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) bylo transparentní, řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS současný náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. Ten má v čele antimonopolního úřadu nahradit po 11 letech Petra Rafaje. Mlsnovo zvolení ale mnozí považují za podivné, protože média o jeho vítězství informovala ještě před výběrovým řízením. Mlsna se také jako jediný z kandidátů setkal s prezidentem Milošem Zemanem, který šéfa ÚOHS jmenuje.

„Byl jsem pozván na schůzku, kde se mě pan prezident zeptal, jestli mám zájem se do výběrového řízení vůbec přihlásit. Taková nabídka se nedá odmítnout. Nepovažuji to za nic neobvyklého, jiní kandidáti se prezentovali jinak, třeba na sociálních sítích,“ řekl Mlsna moderátorce Marii Bastlové. Dodal, že i když měl jako státní úředník možnost se v médiích více prezentovat, nedělal to.

Obsahem schůzky s hlavou státu Milošem Zemanem prý nebyl ani připravovaný tendr na výstavbu nového jaderného bloku v elektrárně Dukovany. Mlsna ale potvrdil, že pokud ho prezident 2. prosince do funkce jmenuje, na zakázku vypsanou společností ČEZ se zaměří. „Je to významná, strategická a do jisté míry politická věc. Nemám ale podrobnější podklady, nemám informace mezi zadavatelem a úřadem. Také jsem neviděl analýzy a bezpečnostní kritéria pro udělení výjimky. Chci se se seznámit s podklady, ze kterých vyplynula dočasná stanoviska ÚHOS,“ nastínil Mlsna.

V jaké situaci se úřad podle budoucího šéfa v současnosti nachází? Mlsna připustil, že ÚHOS se v poslední době potýkal s aférami, které mohly srazit jeho důvěryhodnost. „Budu úřad přebírat v rozporuplné situaci, ale záměrně říkám, že ne ve špatné. V podhoubí, na úřednických pozicích, se můžete setkat s dobrými a vzdělanými lidmi. Základ úřadu je zdravý, něco špatného se stalo ve vedení,“ popsal pro CNN Prima NEWS současný náměstek ministra vnitra.

Podle něj například nebylo šťastné, že u současného šéfa Petra Rafaje a i v samotném úřadu zasahovala policie. „Neříkám, že je za tím nějaký trestný čin. Ale pokud se něco takového stane, důvěra úřadu je podkopána,“ vysvětlil Mlsna s tím, že u něj určitě nebudou probíhat pracovní schůzky mimo oficiální prostory nebo kanceláře úřadu. Narážel tak na incident z letošního léta, kdy se právě Rafaj sešel ve Zlíně s hejtmanem kraje Jiřím Čunkem ohledně kontroverzního projektu tamní nemocnice. ÚHOS dal návrhu za 8 miliard korun zelenou.

Tagy: