Svět MMA žasne. Opravdový souboj dvou válečníků, řekl o zápase roku šampion Procházka

Zápasník MMA Jiří Procházka na akci UFC 275 v Singapuru podle očekávání porazil brazilského veterána Glovera Teixeiru, a stal se tak šampionem polotěžké divize. Asi jen málokdo ale předpokládal tak tvrdou bitvu, která bude napínavá do samotného konce. 42letý Teixeira dostal českého samuraje několikrát během zápasu pod těžký tlak, kdy jej od vítězství a obhajoby titulu dělilo opravdu málo. Procházka nakonec zvítězil 30 vteřin před závěrečným hvizdem na submission, když svého soupeře „uškrtil“. Výkon obou mužů fascinoval celý MMA svět.

„Šlo o opravdový souboj dvou válečníků,“ řekl v rozhovoru po zápase Procházka, nyní čerstvý a zároveň první český šampion UFC v historii. Zároveň přiznal že si udělal něco s levou rukou. „Asi to s ní nevypadá dobře,“ dodal.

I když se již několikrát v minulosti ukázalo, že podceňovat brazilského bijce Glovera Teixeiru se jeho soupeřům nevyplatilo, Procházka byl v tomto souboji podle expertů i bookmakerů jasným favoritem.

Sázkové kanceláře rovněž předpovídaly konec zápasu v prvním kole. Diváci na stadionu v Singapuru nakonec viděli zcela odlišný souboj. Napínavou bitvu plnou tvrdých úderů, krve a zvratů, kterou Procházka uzavřel opravdu v poslední možné chvíli. Na body by totiž pravděpodobně prohrál. Mimo jiné se dvakrát dostal z fatálně vypadajícího škrcení.

„Neskutečný zápas plný zvratů. Jeden z největších v historii. Jiří Procházka všechny kritické momenty zvládl a je z něj šampion UFC i globální star,“ komentoval utkání sportovní novinář Lukáš Tomek.

Web SportsCenter mimo jiné upozornil na kop kolenem, kterým chtěl Procházka ukončit zápas již v úvodu zápasu. I když se chvat nepovedl podle očekávání, zahraniční novináři jej přirovnali k útoku animovaných superhrdinů.

I v zahraničí se o boji Procházky a Teixeiry píše jako o zápasu roku a jedné z vůbec největších bitev v historii MMA. Přiznává to i samotná organizace UFC. Ve svém vyjádření uvedla následující: „Jeden z největších soubojů, jaký jsme kdy viděli.“

Tagy: