Procházka přepsal historii. Po neskutečné bitvě s Teixeirou se stal šampionem UFC

Češi slaví v MMA historický úspěch. Zápasník Jiří Procházka na akci UFC 275 v Singapuru podle očekávání porazil brazilského veterána Glovera Teixeiru, a stal se tak šampionem polotěžké divize. Je prvním Čechem, kterému se něco takového povedlo. Šlo o velmi tvrdou bitvu, která byla napínavá téměř až do samotného konce. Českému samurajovi se povedlo 30 vteřin před posledním hvizdem Teixeiru dostat do pozice škrcení a zvítězit na submission.

Stačily mu pouhé dva zápasy v rámci nejslavnější MMA organizace na světě, aby si vysloužil zápas o pás v polotěžké váze do 93 kilogramů. V něm Jiří Procházka porazil Glovera Teixeiru, a je tak prvním českým šampionem UFC v historii.

Zápas přitom pro Procházku nezačal zrovna ideálně. Během prvního kola se několikrát nechal dostat pod tlak. Z něho se však pokaždé dostal a ke konci Teixeirovi uštědřil dobře mířenou ránu, která ho dostala do nepříjemné pozice. K ukončení ale chyběl čas.

Ve druhém dění začal mít český fighter převahu. Ani jeden z útoků se však Procházkovi nepovedl přetavit v K.O. Ke konci si naopak zavařil a některými chybami Teixeirovi umožnil dostat se do výhody. Brazilský veterán závěr kola naprosto ovládl. Jednou z ran dokonce způsobil Procházkovi nepříjemný šrám nad levým okem.

V polovině třetího kola si Procházka opět vytvořil silný tlak. Další krizovou situaci ale Teixeira přečkal. Pokaždé, když se bitva měla přesunout k zemi, znamenalo to pro Procházku velké nebezpečí, neboť Brazilec mohl z ničeho nic přejít do nebezpečného protiútoku. Vytrvalý tlak Procházky později způsobil krvácení i Teixeirovi.

Teixeira vstoupil do čtvrtého kola velmi aktivně a několikrát soupeře nepříjemně trefil. Tvrdé protiúdery vracel i Procházka. Brzy se však Brazilci povedlo dostat Čecha u pletiva k zemi. Ten se dvakrát dostal z hrůzně vypadajícího škrcení a hned na to zkoušel protiútok. Zápas se až neuvěřitelně přeléval ze strany na stranu. Závěr kola patřil českému samurajovi.

Neskutečný závěr

V pátém kole začal Teixeira tvrdými údery na hlavu českého bojovníka, kterými jej poslal k zemi. Brazilec ovšem uspěchal přechod na zem a pustil Procházku do horní pozice, ne však na dlouho. Následovaly další údery od Teixeiry. Už dost otřesený Procházka se na zemi snažil bránit ranám co nejvíce.

Následoval neskutečný závěr. Procházka, který by pravděpodobně na body zápas prohrál, dostal ve finiši Teixeiru pod tlak a zhruba 30 vteřin před koncem se mohl radovat z vítezství na submission.

Procházku favorizovali experti i bookmakeři. S bilancí 28 výher, 3 proher a 1 remízy měl nad Teixeirou (33 výher, 7 proher) navrch. Naposledy prohrál v Rizinu na Silvestra roku 2015. Českému zápasníkovi nahrával i věk, 29letý samuraj je oproti Teixeirovi narozený o 13 let později – jeho soupeř na podzim oslaví už 43. narozeniny.

„Šlo o opravdový souboj válečníků,“ prohlásil Procházka v rozhovoru po zápasu. Zároveň přiznal že si udělal něco s levou rukou. „Asi to s ní nevypadá dobře,“ dodal.

Tagy: