Kuriózní případ z Prahy: Muž nabíjel mobil z pouliční lampy. Jsem elektrikář, řekl strážníkům

Mladík v Praze si nabíjel telefon z pouliční lampy.

Muž v Praze si nabíjel telefon z pouliční lampy

Strážníci v Praze řešili kuriózní případ. Mladík se rozhodl nabít svůj telefon tak, že nabíječku připojil k pouliční lampě. Hlídce řekl, že je profesionálním elektrikářem, jenže to mu nepomohlo. Kromě toho, že porušil zákon, si mohl vážně ublížit.

Lampa veřejného osvětlení v Krči. Každého zřejmě hned napadne, že v noci dobře svítí na cestu. Jenže mladík, který šel okolo, měl jiný nápad. Vybil se mu mobil, a tak odkryl dvířka lampy a přímo do svorkovnice si připojil nabíječku. Tím riskoval přinejmenším své zdraví.

ČTĚTE TAKÉ: Střelba airsoftovou zbraní i pepřový sprej. Potyčku mladíků spustila jízda na koloběžce

Pro strážníky pak měl zajímavou výmluvu. Muž se je snažil ujistit o tom, že ví, co dělá, protože je vyučený elektrikář. „To ho ale samozřejmě neomlouvá. Lampy jsou připojené takzvaným třídrátovým připojením, to znamená, že na té svorkovnici je přítomná jak fáze, tak zpětný vodič a uzemnění. Při překlenutí těchto vodičů by mohlo dojít k úrazu elektrickým proudem, který může v krajním případě skončit až smrtí,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Tomáš Jílek, předseda představenstva pražských technologií.

Strážníci na místo zavolali policii, která nabíjení telefonu řeší jako přestupek. Rozhodně to ale nebylo poprvé, kdy z lampy veřejného osvětlení někdo využíval elektrickou energii. Kuriózní případ řešili například v loňském roce, kdy skupina bezdomovců vyvedla kabel z lampy veřejného osvětlení a připojila na něj lakonicky řečeno skoro celý obývací pokoj. Díky nelegálnímu odběru jim hrála televize a topil přímotop. Také si mohli něco ukuchtit na elektrickém vařiči a jídlo se jim chladilo v ledničce. Bezdomovci se bránili tím, že vše je zapojeno opravdu pořádně. Jenže to jim neprošlo, jednalo se totiž o černý odběr elektrického proudu.

Tagy: