Móda na předávání státních vyznamenání? Návrhářka sepsula Řehákovou i Koženou

Předávání státních vyznamenání na Pražském hradě s sebou přináší také noblesní róby. Kdo z českých osobností a politiků se dokázal skvěle obléct a kdo si naopak odnesl z ostudy kabát? Na to ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS odpověděla módní návrhářka Beáta Rajská.

„Nemám pocit, že by tam byl někdo, kdo nesplnil, co bylo na pozvánkách, tedy „dark suit“ –⁠ tmavý oblek u pánů a u dam večerní šaty,“ uvedla Rajská a dodala, že večer byl plný noblesy a byla tam spousta dobrých modelů a skvělých doplňků.

ČTĚTE TAKÉ: Kulidakis: Pavlův projev byl suchý a nezáživný. Kdo to psal, potřebuje dovzdělat

Rajská ocenila celodenní styl oblékání prezidenta Petra Pavla. „Musím ho pochválit za dopolední oblek na Vítkově, protože měl světlý oblek. A i večer splnil dresscode, když zvolil oblek v barvě půlnoční modři, která nahrazuje černou,“ nešetřila chválou návrhářka.

„No a i paní Pavlová měla skutečně dobrou ruku. Vybrala dobrou, příjemnou červenou, která není agresivní a svědčí jí. Stejně tak zvolila vhodný make-up a vlasy. Skvěle hodnotím celý pár,“ podotkla Rajská.

Bývalý prezidentský pár Václav Klaus a jeho manželka Livia si prý zachovali svůj již klasický styl. Klaus měl již tradičně černé sako doplněné černou kravatou a Livie Klausová oblékla černé šaty, přes které přehodila bílý kožíšek: „V případě, že si chcete něco dát na společenské šaty, je určitě takovýhle kožíšek dobrou volbou,“ uvedla a upozornila, že si všimla, že v sále mělo více žen různé plédy a svetříky, ty ale podle návrhářky natolik vhodné nejsou.

O něco výraznější barvu šatů si na slavnostní večer zvolila bývalá první dáma Dagmar Havlová. Fialová je podle Rajské často spojována právě s velkými pompézními večery a galavečery. Doplněné je měla rovněž kožešinovým plédem, tentokrát v černé barvě, se kterým měla navíc sladěné i boty.

Kladně zhodnotila Rajská i šaty šéfky Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), které měly tmavě zelenou barvu a byly ozvláštněny zlatým zdobením. „Líbí se mi, protože je to velmi příjemná barva v tlumených tónech a šaty mají nápadný detail,“ sdělila. Více kritická byla ale k manželovi Pekarové Tomášovi, který černé sako doplnil motýlkem: „Ten ale patří ke smokingu, který na ceremoniál určen nebyl.“

Co se týče další kritiky, příliš u návrhářky neobstál ani ouffit bývalé mluvčí prezidenta Markéty Řehákové. Ta zvolila černé šaty s odhalenými rameny, což podle Rajské není vhodné. „Večerní šaty sice skutečně můžou být s výstřihem, mohou být odhalené ramena, ale v tomhle případě, když jde o státní svátek, bych je nevolila,“ upozornila.

A s rukávy měla problém návrhářka i u zpěvačky Magdaleny Kožené. „U paní Kožené bych opět lehce diskutovala o těch odhalených ramenou,“ zmínila.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pavel jmenoval do generálských hodností 16 mužů. Budete dávat i nevyžádané rady, řekl

Tagy: