Máme proč být sebevědomí, řekl Pavel během ceremonie. V projevu zmínil i Batmana

Prezidenta Petra Pavla vnímá Milan Štěch kladně.

Projev prezidenta Petra Pavla během předávání vyznamenání

Výročí 105 let od vzniku Československa si u Národního památníku v Praze na Vítkově připomněli politici včetně prezidenta Petra Pavla a premiéra Petra Fialy (ODS), zástupci armády i váleční veteráni. Exprezident Václav Klaus si během projevu u Obecního domu rýpl do vlády a Evropské unie. Na večerní ceremonii předávání vyznamenání Pavel v projevu řekl, že Česká republika má nejpevnější bezpečnostní ukotvení v historii. Vstup do Severoatlantické aliance (NATO) i Evropské unie považuje za úspěchy.

U hrobu Neznámého vojína položili věnce prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala, předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), ministryně obrany Jana Černochová (ODS), zástupci Parlamentu Jan Skopeček (ODS) a Jiří Drahoš (za STAN) či pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

ČTĚTE TAKÉ: Babiš zamíří na Hrad bez manželky, nedostala pozvání. Choť Nerudové přijít mohl, připomněl

Pietního aktu se zúčastnili i zástupci opozice, například předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová a stínový premiér ANO Karel Havlíček. Všichni přítomní uctili minutou ticha památku padlých vojáků. Součástí tradičního ceremoniálu byl i přelet vojenských vrtulníků a stíhaček Gripen.

„Vidíme kolem sebe ve světě spoustu nebezpečí, válek a situací, které bezprostředně ohrožují Evropu. Všichni s napětím sledujeme brutální útoky teroristických organizací vůči Izraeli. Mělo by nás to vést k myšlence, že bezpečnost není samozřejmá, že nežijeme ve světě, kde je mír přirozeným prostředím. Abychom žili v míru a bezpečí, musíme proto něco dělat,“ premiér Petr Fiala.

„ČR pro to udělala hodně. Jsme členem Evropské unie a Severoatlantické aliance, tedy organizací, které chrání naši bezpečnost, svobodu, nezávislost a prosperitu. Rozhodli jsme se, že budeme dávat víc peněz do své obrany, že budeme modernizovat naši armádu a že uděláme všechno pro to, abychom se chovali zodpovědně a dokázali se bránit v případě nebezpečí,“ pokračoval Fiala.

Prezident Petr Pavel v sobotu udělí státní vyznamenání více než 60 osobnostem. Do slavnostního ceremoniálu Hrad nechce zveřejnit jména oceněných. Například čestný předseda TOP 09 a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg už ale řekl deníku Právo, že by měl obdržet nejvyšší vyznamenání – Řád bílého lva. Podle informací Lidových novin by dalšími oceněnými mohli být zpěvák a kytarista Vladimír Mišík, romská zpěvačka Ida Kelarová či bývalý politik a právník Petr Pithart.

Samotný ceremoniál zůstane podobný. „Ve Vladislavském sále se toho moc vymyslet nedá – předání vyznamenání, proslov prezidenta, standarty, státní vlajka, hymna – v tom standardním průběhu jsem nezaznamenal nějaké výrazné změny,“ řekl Sklenář pro CNN Prima NEWS.

Sklenář: Není to protokolárně v pořádku

Očekává se účast 700 hostů ve Vladislavském sále, dalších 2 000 ve Španělském sále. Mezi hosty budou vedle oceněných a jejich doprovodu zástupci vlády, vedení obou parlamentních komor a tamních výborů a klubů, rektoři, diplomatický sbor či představitelé církví. Některé hosty vzhledem k omezené kapacitě nebylo možné pozvat do Vladislavského sálu i s doprovodem. „Není ale úplně pravda, že doprovod nemůže přijít. Mohli dorazit současně, jen se na ceremoniál bude dívat ve Španělském sále na obrazovkách,“ uvedla kancléřka Jana Vohralíková.

To se ale nelíbí právě bývalému hradnímu protokoláři. „Došlo také k poměrně unikátnímu řešení, že někteří hosté budou zváni single a jejich doprovod se k nim následně přidá na recepci ve Španělském sále. Tohle se také nikdy nestalo. Je to společenská akce a vždy se zve s doprovodem, takže plus jedna,“ sdělil.

Problém s kapacitou by se podle něj dal řešit jiným způsobem. „Rozumím tomu, že mají omezenou kapacitu. Ale je možné také jít do technického řešení – přidáte další židle, zúžíte uličku, můžete protáhnout řady dopředu či zmenšit pódium. Opatření, které přijali, je krajně neobvyklé a v životě jsem se s ním nesetkal,“ sdělil redakci Sklenář.

Podle něj je to nepříjemné pro samotné hosty. „Vytváří to řadu problémů. Představte si, že jste hejtman, přijedete do Prahy a máte sebou partnerku. Budete ve Vladislavském sále, ale manželka někde ve Španělském, kde se poté budete hledat. Takže ani pro pohodlí hostů to není úplně pravé ořechové. Akci děláte přitom proto, abyste hosty potěšili, a ne rozčílili. Je to dost nešťastné,“ řekl.

„Z možných řešení za mě vybrali to nejhorší. Vytváří se tím trochu kategorie druhých hostů, kdy ti významnější jsou s doprovodem a ti méně významní bez doprovodu, což není protokolárně ani hezké, ani v pořádku,“ doplnil Sklenář.

Babiš: Co by tam Monika dělala?

Z toho důvodu nepřivede ani do Španělského sálu svou ženu například expremiér Andrej Babiš (ANO). „Mám to stejně jako při inauguraci, takže moji paní nepozvali. I když při inauguraci tam byla i paní Nerudová se svým manželem,“ řekl Babiš pro CNN Prima NEWS. Manželka nevyužije ani možnost jít alespoň do Španělského sálu. „Ne nepůjde, ani minule nebyla. Co by tam dělala?“ ptal se šéf hnutí ANO.

Z podobného důvodu odmítl účast také bývalý premiér Jiří Paroubek. Na Hrad se nechystá ani bývalá hlava státu Miloš Zeman. „Zúčastním se dvou jiných akcí, které jsou spojeny s 28. říjnem. Jednu dělá Český svaz bojovníků za svobodu v TOP hotelu a druhou v Obecním domě pořádá Česko-izraelská obchodní komora,“ vysvětlil Zeman svou neúčast na Hradě pro CNN Prima NEWS.

Ceremoniálu se pravděpodobně poprvé od existence samostatného státu nezúčastní také vyznamenaní z loňského roku. „Změny se týkají především zvaných hostů. Ve Vladislavském sále máte určitou kapacitu podle počtu židlí a podle velikosti pódia a záleží, jak to využijete. Pochopil jsem, že poprvé od roku 1993 nebudou zvát vyznamenané z předešlého roku, což byl zvyk, který se dodržoval,“ dodal Sklenář.

Tagy: