Pijete kávu při sedavé práci? Zbystřete, vědci odhalili překvapivou spojitost s úmrtností

Pracovní den bez kávy si dokáže představit jen málokdo. Ve společnosti si však tento nápoj příliš dobrou pověst nevybudoval – jeho častá konzumace bývá vnímána jako zdraví škodlivá. Lidé se sedavým zaměstnáním by však měli zpozornět. Vědci z Univerzity Soochow na Tchaj-wanu totiž zkoumali, zda existuje souvislost mezi pitím kávy, častým sezením, zdravím a úmrtností. A dospěli k překvapivým výsledkům – káva při sedavém zaměstnání prospívá, píše Bild.

Nadměrné pití kávy a dlouhé sezení jsou samy o sobě činnosti, které jsou spojené s rizikem vzniku kardiovaskulárních onemocnění, píše Bild. Při dlouhém sezení se v těle zvyšuje krevní tlak i hladina cholesterolu. Stejně tak může krevní tlak nepříznivě ovlivňovat i časté pití kávy.

ČTĚTE TAKÉ: V Evropě se objevil zákeřný virus. Šíří se v oblíbených letních destinacích, varují experti

Pro úředníky, pokladní, řidiče a další profese vykonávající svou práci převážně v sedě však přinesl výzkumný tým z Univerzity Soochow velmi dobré zprávy. Zjistil totiž, že káva může u lidí se sedavým zaměstnáním riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění minimalizovat.

Vědci v rámci studie, kterou zveřejnil časopis BMC Public Health, zanalyzovali údaje 10 639 účastníků výzkumu. Získali je na základě rozhovorů, vyšetření a laboratorních testů. Dobrovolníků se ptali, kolik hodin denně stráví sezením, a také na jejich spotřebu kávy. Výzkum realizovali ve Spojených státech.

Oříšek pro vědce

Něco málo přes polovina účastníků ve výzkumu uvedla, že pravidelně pije kávu. Z dotazovaných více než šest hodin denně stráví sezením v práci 48 procent z nich. „Důležité je, že 23 procent dospělých v USA uvedlo jak sezení delší než šest hodin denně, tak žádnou konzumaci kávy,“ stojí ve studii.

A její výsledky ukázaly, že sedavé zaměstnání nepřímo zapříčiňuje kardiovaskulární onemocnění a dokonce zvyšuje riziko smrti. To se naproti tomu snižuje při konzumaci kávy v jakémkoliv množství, a to až o třetinu. Pozoruhodným výsledkem však je, že souvislost sedavého zaměstnání se zvýšenou úmrtností pozoroval vědecký tým pouze u dospělých, kteří kávu nepijí.

Proč je nápoj takový životabudič, budou vědci zkoumat dál. „Vzhledem k tomu, že jde o komplexní sloučeninu, je zapotřebí dalšího výzkumu, který se mu bude věnovat,“ shrnul tým z tchajwanské univerzity překvapivé závěry.

Přibývá důkazů, že pití kávy významně snižuje výskyt chronických onemocnění a úmrtnost na ně, a to díky antioxidačním vlastnostem. Možná se tedy v budoucnu ukáže, že má každá česká domácnost vlastní kámen mudrců.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zdravé opalování neexistuje, říká Arenberger a varuje před rakovinou. Čím mazat spáleniny?

Tagy: