V Evropě se objevil zákeřný virus. Šíří se v oblíbených letních destinacích, varují experti

Ve dvou oblíbených dovolenkových destinacích se šíří západonilská horečka. Po jednom případu evidují v Itálii a ve Španělsku. Lidé by si při cestování do těchto zemí měli dávat velký pozor, jak upozorňuje Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). O šíření nemoci informoval britský server The Mirror.

První případ nákazy západonilskou horečkou evidovali u rekreanta ve španělské Seville, druhý pak v italské Modeně. ECDC podle webu The Mirror potvrdilo, že oba případy jsou lokální a nakažení si onemocnění „nepřivezli“ z tropických oblastí.

ČTĚTE TAKÉ: Zvrat v boji proti Alzheimerově chorobě? Tohle je začátek jejího konce, velebí vědci nový lék

Virus detekovali v italské oblasti Chieti u komárů, kteří západonilskou horečku přenášejí. Asi u pětiny nakažených se onemocnění projevuje bolestí hlavy, nevolností a horečkou. Neobvyklé není ani zvracení, únava nebo bolest očí a vyrážka, jak píše ECDC.

Většina pacientů nicméně žádné příznaky nepocítí. Zdravotní hrozbou může být nemoc pro lidi starší padesáti let, kteří trpí například cukrovkou, rakovinou nebo mají vysoký krevní tlak. Západonilská horečka totiž může vést k závažným zdravotním komplikacím, které vyžadují hospitalizaci, včetně meningitidy a encefalitidy.

ECDC proto vydalo varování v celé Evropě. Onemocnění se šíří mimo jiné i kvůli změně klimatických podmínek. „Evropa teď vytváří příznivější podmínky pro šíření invazivních komárů do dříve nezasažených oblastí. Nemocemi se tak infikuje více lidí,“ řekla podle webu The Mirror ředitelka ECDC Andrea Ammonová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Invaze komárů v Plzni. Jsme zoufalí, nedá se v tom žít, říkají místní. Řešení je v nedohlednu

Tagy: